Hopp til innhold

– Konsekvensen kan bli at jeg må slutte på skolen

AUF Østfold går imot forslaget om å forby ansiktsdekkende hodeplagg i skolen. For Leyla Hasic kan et forbud bety slutten på skolegangen.

Niqab-forbud i skolen?

Leyla Hasic frykter hun må slutte på skolen om forbudet mot heldekkende hodeplagg blir innført.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Sindre Lysø

Sindre Lysø vil ha en bredere debatt.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Konsekvensen for meg blir at jeg ikke får gå på skolen, at jeg blir hjemmeværende. Dette frarøver meg min rett. til å fullføre skolen, sier hun.

Fra høsten av kan det bli nedlagt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg på alle videregående skoler i Østfold.

– Vi har valgt å gå imot moderpartiet nå, fordi dette er et forslag som krever mer debatt. Det er en stor viktig prinsipiell sak i norsk sammenheng, sier fylkesleder i AUF i Østfold, Sindre Lysø.

LES OGSÅ:

– Frarøver retten til å fullføre skolen

– Når man skal gjøre et vedtak som dette så kreves det ordentlig debatt og at alle sider blir belyst. Vi vil ikke ekskludere noen fra skolen, men inkludere,

Østfold fylkeskommune har mottatt henvendelser fra enkelte av de videregående skolene om muligheten til å regulere bruk av hode- og ansiktsplagg som hindrer god undervisning og kommunikasjon med enkelte elever.

– Jeg har forståelse for at det kan være et problem. Samtidig er det flere land som får det til, blant annet England. Da mener jeg det er viktig at vi skal satse på åpenhet i skolen. Vi skal ikke bygge skolen på intoleranse og fordommer, sier Lysø.

Fylkesrådmannen sendte for kort tid siden et forbudsforslag ut på høring.

Det presiseres i at hodeplagg der ansiktet er fullt synlig ikke representerer noe problem for skolene.

Elevombudet sier nei til forbud

Elevombudet i Østfold uttalte fredag at han er mot et forbud.

– Det er et fåtall av elever som dekker til ansiktet sitt. Det å ha et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet virker totalt meningsløst, sier elevombud Rune Vold Vallner.

Fylkesrådmannen vil forby bruk av blant annet niqab, hettegenser og capser i klasserommene.

Elevombudet får støtte av rektor ved Frederik II videregående, som i sin høringsuttalelse er svært kritisk til et forbud.

– Jeg synes at det strider mot både ytringsfrihet og retten til utdanning, og i tillegg kanskje også forbudet mot å diskriminere enkelte grupper innenfor både skolen og i samfunnet ellers.