Hopp til innhold

– Forbud mot hodeplagg virker totalt meningsløst

Elevombudet i Østfold sier nei til et forbud mot ansiktsdekkende plagg i fylkets videregående skole.

Forbud mot hodeplagg i vgs

Rune Vold Vallner skjønner ikke poenget med å forby ansiktsdekkende plagg.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Tirsdag denne uken behandlet Opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune et mulig forbud mot ansiktsdekkende plagg. Åtte av medlemmene stemte for et forbud, mens to stemte mot.

Nå sier elevombudet i Østfold nei til forbudet, selv om fylkesrådmann Atle Haga ønsker et forbud. Elevombudet mener dette er et så lite problem at det ikke trengs et forbud mot ansiktsplagg.

– Det er et fåtall av elever som dekker til ansiktet sitt. Det å ha et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet virker totalt meningsløst, sier elevombud Rune Vold Vallner.

Les også:

Får støtte av rektor

Jens Nicolaisen

Rektor ved Frederik II, Jens Nicolaisen støtter elevombudet, og ønsker ikke forbud mot ansiktsdekkende plagg.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Fylkesrådmannen vil forby bruk av blant annet niqab, hettegenser og capser i klasserommene.

Elevombudet får støtte av rektor ved Frederik II videregående, som i sin høringsuttalelse er svært kritisk til et forbud.

– Jeg synes at det strider mot både ytringsfrihet og retten til utdanning, og i tillegg kanskje også forbudet mot å diskriminere enkelte grupper innenfor både skolen og i samfunnet ellers.

Det går til sammen 10.000 elever ved fylkets videregående skolerer i dag. Elevombudet har ennå ikke hørt om ett eneste tilfelle hvor ansiktsdekkende plagg har ført til problemer:

– I dagens skole må man klare å ha en dialog, og kommunisere, uten at forbud skal henge over elevene og være retningsgivende. Klarer man ikke det i den videregående skolen i 2012, så har man tapt.