NRK Meny
Normal

Ny fisketeller i Enningdalselva

Sideløp ved Mjølnerød skal åpnes for å gjøre det lettere for laks og ørret å vandre videre opp i vassdraget.

Laks i Enningdalselva

Fisketelleren i Mjølnerødfossen skal nå suppleres med en ny fisketeller i sideløpet til fossen som nå skal åpnes opp.

Foto: Odd Skjerdal

Det skal nå bli enda enklere for laks og ørret i Enningdalselva å vandre videre opp fra Mjølnerød i Enningdalen og inn i Sverige.

For stort trykk i fossen

Fiskeetelleren som ble installert i Mjølnerødfossen for noen år siden, har vist at svært få laks eller ørret klarer å komme seg forbi fossen når det er stor vannføring.

– Det er stor vannføring i august, september og oktober, og på denne tiden av året er det normalt mye fisk som går opp i vassdragene rundt omkring. Men fisketelleren i Mjølnerødfossen har bare hatt sporadiske registreringer av fisk som har gått opp i løpet av disse månedene, forteller limnolog Daniel Johansson ved länsstyrelsen i Västra Götaland.

Han sier at det tyder på at vanntrykket i fossen rett og slett er for stort når vannføringen er høy til at fisken klarer å komme seg opp. Derfor skal et sideløp til elva nå åpnes ved Mjølnerød.

Graver vekk stenblokker og andre hindre

– Når vannføringen er høy blir dette sideløpet vannførende, og da blir det mulig for fisk å ta seg opp den veien. Men frem til nå har det ligget stenblokker og andre hindre i dette sideløpet. Så det vi gjør nå er å grave vekk disse vandringshindrene slik at fisken enklere skal kunne ta seg opp denne veien, sier Johansson.

Planen er å installere en fisketeller også i dette sideløpet. Dermed blir det to fisketellere ved Mjølnerød, og da får forskerne full oversikt over hvor mye fisk som vandrer videre opp i vassdraget.

– Ved ekstremt høy vannføring i elva har det vært mulig for fisk å ta seg opp via sideløpet og dermed komme seg forbi laksetelleren i fossen uten å bli registrert. Med to tellere på plass, får vi full oversikt, sier Johansson.

Arbeidet med å åpne sideløpet ved Mjølnerød og installere en ny fisketeller er et samarbeidsprosjekt mellom länsstyrelsen i Västra Götaland og Fylkesmannen i Østfold. Det er finansiert av Svenska Naturskyddsföreningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Åtteåring funnet i god behold

    Den åtte år gamle jenta som torsdag kveld ble meldt savnet i Halden i Østfold, er funnet i god behold. Jenta sov hos en venninne, melder politiet.

  • Åtteåring savnet i Halden

    Politiet i Østfold leter etter en åtte år gammel jente som er savnet fra sitt hjem på Brødløs. Politiet utelukker ikke at hun kan ha tatt tilhold hos noen. Politiet ble ifølge VG varslet av moren, som hadde vært på jobb, ved 21.30-tiden.