NRK Meny
Normal

Skal bevare unik laksestamme

Et norsk-svensk samarbeidsprosjekt skal gjøre Enningdalselva til en bedre lakseelv.

13 millioner kroner skal brukes for å ta vare på den unike laksestammen i elva som er ubesmittet av oppdrettslaks. Et av hjelpemidlene i arbeidet er en lakseteller som er installert midt i Mjølnerødfossen i Enningdalselva sør i Halden

Den registrerer all laks som går opp fossen og videre oppstrøms i Enningdalsvassdraget og inn i Sverige.

Laksetelleren er installert som del av et samarbeidsprosjekt mellom länsstyrelsen i Västra Götaland og Norsk Institutt for Naturforskning for å legge de øvre deler av vassdraget bedre til rette for laksen.

I år har 240 laks passert laksetelleren.

SE VIDEO:

Video Laks i Enningdalselva

Fjernet stein for mange år siden

– Vi tipper at flertallet av laksen befinner seg i Berbyområdet. En mindre del vandrer opp til det svenske vannsystemet, sier Daniel Johansson som er limnolog i länsstyrelsen i Västra Götaland.

Laksen har nemlig færre gyteplasser oppstrøms i elva. Den trives best når det er mye sten i elveløpet, som i Kynneälven, mens vassdraget i Enningdalen faktisk har blitt ryddet for sten for mange år siden.

– Man har jo drevet med mye tømmerfløting her, og for å drive det effektivt så tok man bort steinene i elva.

LES OGSÅ:

Håper å se effekten av arbeidet

Nå skal 13 millioner kroner – hvorav halvparten er EU-penger – brukes på å restaurere elva til sin opprinnelige stand. Et av tiltakene er å plassere ut stener i elveløpet. Håpet er at det vil gi mer laks i elva.

– Både laks og ørret er takknemlige arter å jobbe med. Så fort steiner er på plass, så er det snart fisk på plass som gyter.

Og det er dette laksetelleren skal gi informasjon om.

– Nytten vi har med fisketelleren er å se om det utgjør noen forskjell med de tiltakene vi gjennomfører, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.