Hopp til innhold

– En belastning å stå frem med Østfold-dialekt

Språkforsker Arne Torp gjentar at Østfold-dialekta kan sees på som en belastning, men innrømmer at han kom med en uheldig formulering om Østfold-dialekta i Dagsrevyen tirsdag kveld.

Arne Torp

Språkforsker Arne Torp sto tirsdag på beste sendetid i Dagsrevyen og oppfordret østfoldinger til å snakke mindre Østfold-dialekt.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

NRK Østfold har fått flere sterke reaksjoner, både på epost og på telefon, etter at språkforsker Arne Torp tirsdag fortalte på Dagsrevyen at den karakteristiske Østfold-dialekten har alle odds imot seg.

Vi ble også kontaktet av Østfold Mållag, som rett og slett ble provosert av uttalelsen til Torp.

– Dersom man skal opp og frem i samfunnet her på Østlandet, så tror jeg ikke det lurt å snakke alt for mye Østfold-dialekt, sa han da han var gjest i studio i går.

Se Arne Torp i Dagsrevyen her:

Created by InfoDispatcher

En belastning

Jørn Enger, tidligere redaktør hos NRK Østfold, har studert nordisk språk på Universitetet i Oslo, og er nå også språkveileder hos lokalkontoret.

Jørn Enger

Språkveileder hos NRK Østfold, Jørn Enger, hoppet i stolen da han hørte Arne Torp på Dagsrevyen i går kveld.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Jeg gjorde et veritabelt hopp i stolen da jeg hørte slutten på det som Arne Torp sa. Den siste setningen er tull og tøys, det finnes mange eksempler på det motsatte.

I NRK Østfolds ettermiddagssending på radio møttes de to språkentusiastene til debatt. Der gjentok Torp at Østfold-dialekta virker å være en belastning for folk som vil «opp og frem».

– Jeg er lei for at det norske språksamfunnet ser ut til å være sånn at veldig mange vurderer det slik. Jeg har masse rapporter om folk som har snakket Østfold-dialekt, men som ikke gjør det når de står frem i media i dag. Jeg ser at det må være en veldig stor belastning å stå frem med Østfold-dialekt, med de holdningene som hersker i det norske språksamfunnet.

– Stabbur-Nilsen ga blaffen

Jørn Enger svarte med å ramse opp navn på flere østfoldinger som har kommet seg opp og frem i verden - selv med bruk av Østfold-dialekten.

– Jeg kan nevne navn som Harald Zwart, Terje Formoe, Kaptein Sabeltann, som i hvert fall på setningsmelodien snakker Østfold-dialekt. Vi har språkforskerne Ruth Vatvedt Fjeld og Ivar Utne, Egil «Drillo» Olsen, arkeolog Erling Johansen, og sjefredaktør Torry Pedersen i VG, sier Enger, og får svar fra språkforsker Torp.

– Flere av dem du nevner kjenner jeg relativt godt, og den eneste som jeg vil påstå snakker noenlunde bred Østfold-dialekt er Ivar Utne. Ruth Vatvedt Fjeld snakker det i hvert fall ikke, hun snakker standard øst-norsk når hun fremstår offentlig, sier han og legger til:

– Det er det som er det vanlige mønsteret med østfoldingene. De kan snakke så bred dialekt som helst opprinnelig, men når de kommer til Oslo eller skal fremstå i riksmedia, så gjør de det ikke. Det er forferdelig beklagelig. Den eneste jeg vet om som stod frem, og som virkelig var en kjent person i sin tid, det var Gunnar Nilsen, - Stabbur-Nilsen. Han tror jeg faktisk var så stor at han ga blaffen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gunnar Nilsen

- Jeg tror Stabbur-Nilsen var så stor at han ga blaffen, sier språkforsker Arne Torp.

Foto: NTB scanpix

– Uheldig formulering

Torp forteller at grunnen til at han «hater Østfold-dialekten så intenst» er at den ser ut til å kunne true Oslo-målet.

– Og det er særlig denne «Østfold-L'en». Oslo-folk har denne l'en i mange andre stillinger, men dere har den også etter «a» og «å». Når den kommer etter «a» og «å», da er den forferdelig, sier han.

Men det Jørn Enger og flere andre har reagert på er altså at man bør legge vekk Østfold-dialekten for å komme seg opp og frem i samfunnet.

– Det er en oppfordring til en oppvoksende generasjon om å ikke holde på dialekten sin, sier Enger.

I dag innrømmer Torp at formuleringen hans var upresis og uheldig.

– Jeg mener absolutt at østfoldingene bør gjøre opprør mot dette, jeg refererte bare til de holdningene som dessverre eksisterer per i dag. Jeg kan godt innrømme at den formuleringen var uheldig. Modalverbet "bør" antyder at det er noe man bør slutte med, og det mente jeg absolutt ikke. Men hvis man ikke orker den motstanden man vil møte når man snakker Fredrikstad-dialekt, i visse posisjoner i det norske samfunnet, så er det enklest å gjøre det.

Hør hele debatten her:

 : Arne Torp om Østfolddialekta