NRK Meny
Normal

Natalie blir flau av å høre dialekten sin på TV

Søndag kveld tar hun opp kampen mot dielekthierarkiet sammen med Yasmin Syed.

Hællæ

Yasmin Syed møter 18 år gamle Christine Natalie Meyer i tredje episode av «Dialektriket».

Foto: NRK

Søndag er en hel episode av «Dialektriket» viet til østfolddialekten, som er kåret til den styggeste dialekten i Norge.

– Det skal handle om fordommer og dialekthierarkiet. Det er dessverre slik at Østfold ligger langt nede på dette hierarkiet. Det er mange fordommer i forhold til dialekten, og det synes vi er helt forferdelig, sier programleder Yasmin Syed til NRK Østfold.

Vi har snakket med folk i Østfold som ikke får lov til å snakke dialekten av sine egne foreldre.

Programleder Yasmin Sayed

I tredje episode av programmet møter hun 18 år gamle Christine Natalie Meyer fra Fredrikstad. Hun blir flau hver gang hun hører dialekten sin på TV.

– Det er det at vi snakker så bredt, med æ'er og tjukke l'er. Du hører godt når noen er fra Fredrikstad, sier 18-åringen i programmet som vises på NRK klokken 20.15 søndag 10. november.

Lang kamp

Derfor bestemmer programleder Syed seg for å ta opp kampen sammen med østfoldingene. Går det an å snu dialekthierarkiet?

Ansatte i NRK Østfold

Tidligere distriktsredaktør i NRK Østfold, Jørn Enger forteller at dialektkampen har pågått i 30 år.

Foto: Photographer: Leif Ingvald Skaug

– Vi synes det er helt tragisk. Vi har også snakket med andre folk i Østfold som ikke får lov til å snakke dialekten av sine egne foreldre, fordi at om det skal bli noe av deg må du legge fra deg den først som sist.

Det er en kamp tidligere distriktsredaktør i NRK Østfold, Jørn Enger er godt kjent med.

– Jeg har snakket med en del folk som har søkt jobb i Oslo, for eksempel husholdersker i gamle dager kunne ikke snakke dialekt. Da fikk de ikke jobb rett og slett.

– Det er en gammel sak, og vi har holdt på med dette i 30 år i NRK Østfold. Hvilke kriterier har man egentlig for å si hva som er stygt?

Fremsnakker dialekten

Enger trekker frem at det karakteristiske for dialekten er å bruke mye æ'er. Men det gjøres også i det engelske språket, for eksempel «at».

– Det er fint, selv i dronningens engelsk, sier Enger.

For å bedre dialektens rykte har programleder Yasmin Syed fått med seg østfoldinger som fremsnakker den.

– Det er ofte folk som er fra fylket, men som ikke bor der lenger, som fremsnakker dialekten. Men det er også mange østfoldinger som fremsnakker dialekten uten å bruke den selv. Det er litt rart, sier hun.

Se en smakebit fra søndagens program her:

Yasmin Syed tar oss med på ei oppdagingsreise i dialektriket Noreg. Kva er det med desse dialektane? Korfor gjer dei oss så stolte og glade, og samtidig så sinte og såre?

Seere får møte blant annet revynestor og dialektforkjemper Pål Nielsen i «Dialektriket» på søndag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To barn til sykehus etter ulykke

    To barn kjøres Kalnes sykehus for sjekk etter en trafikkulykke i Vammaveien i Askim. Tre biler og til sammen fem personer var involvert i ulykken.

  • Trafikkulykke i Askim

    Tre biler er involvert i en trafikkulykke iVammaveien ved Indre Østfold Renovasjon. Nødetatene er på vei, melder politiet på Twitter.