Normal

Må bryte taushetsplikten daglig

Sykehusleger bryter taushetsplikten under legevisittene, mener Helsetilsynet i Østfold.

Leger
Foto: Colourbox.com

Det er første gang Helsetilsynet i Østfold behandler problemet med taushetsplikten på flermannsrom.

De tok saken fordi en kvinne klaget etter et sykehusopphold ved Sykehuset Østfold.

Pasienten følte situasjonen rundt legevisitten så ubehagelig at hun ikke ga legen alle helseopplysningene som hun gjerne ville.

Folksomt

Seniorrådgiver i Helsetilsynet Østfold, Knut Fredrik Thorne, understreker at pasienter ikke skal behøve å utlevere opplysninger om helsen sin til andre enn legen - selv om de ligger på flermannsrom.

– Klageren mente det var svært ubehaglig at tre pasienter var til stede. Ved noen anledninger var det også pårørende i rommet. Helsetilsynet er enig med henne i at taushetsplikten ikke er overholdt, sier Thorne til NRK.

LES OGSÅ:

– Et praktisk problem

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen beklager at pasienten ikke har fått snakke uten tilhørere. Hun sier at problemet er vanlig.

– Dette skjer daglig. Alle sengepostene på sykehuset har rom som må deles med flere. Det er et konkret og praktisk problem for oss, sier Erlandsen.

Kommunikasjonsdirektøren forteller at sykehuset nå leter etter måter å bedre skjerme samtalene mellom lege og pasient.

– Sykehusledelsen drøftet problemstillingen i forrige uke og vi har kommet frem til at vi kan løse dette helt enkelt. Legen og pasient kan for eksempel gå til et samtalerom eller et kontor for å ta samtalen. Er pasienten sengeliggende må vi bare sørge for å skjerme godt nok, sier Erlandsen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 3 personer pågrepet på E6

    3 personer er pågrepet på E6 i Sarpsborg, like ved Årum. – Det er mistanke om brudd på tolloven, sier Karianne Knudsen, operasjonsleder i Øst politidistrikt. Både sivile og uniformerte tollere og politi er på stedet.

    Politiaksjon, 3 personer pågrepet
    Foto: Sara Vilde Solås / NRK
  • Politiaksjon på E6

    Politiet har stoppet flere biler på E6, nordgående ved Årum mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Flere personer sitter i grøfta med håndjern på. – Det er mistanke om brudd på tolloven, sier Karianne Knudsen, operasjonsleder i Øst politidistrikt.