NRK Meny
Normal

Må bryte taushetsplikten daglig

Sykehusleger bryter taushetsplikten under legevisittene, mener Helsetilsynet i Østfold.

Leger
Foto: Colourbox.com

Det er første gang Helsetilsynet i Østfold behandler problemet med taushetsplikten på flermannsrom.

De tok saken fordi en kvinne klaget etter et sykehusopphold ved Sykehuset Østfold.

Pasienten følte situasjonen rundt legevisitten så ubehagelig at hun ikke ga legen alle helseopplysningene som hun gjerne ville.

Folksomt

Seniorrådgiver i Helsetilsynet Østfold, Knut Fredrik Thorne, understreker at pasienter ikke skal behøve å utlevere opplysninger om helsen sin til andre enn legen - selv om de ligger på flermannsrom.

– Klageren mente det var svært ubehaglig at tre pasienter var til stede. Ved noen anledninger var det også pårørende i rommet. Helsetilsynet er enig med henne i at taushetsplikten ikke er overholdt, sier Thorne til NRK.

LES OGSÅ:

– Et praktisk problem

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen beklager at pasienten ikke har fått snakke uten tilhørere. Hun sier at problemet er vanlig.

– Dette skjer daglig. Alle sengepostene på sykehuset har rom som må deles med flere. Det er et konkret og praktisk problem for oss, sier Erlandsen.

Kommunikasjonsdirektøren forteller at sykehuset nå leter etter måter å bedre skjerme samtalene mellom lege og pasient.

– Sykehusledelsen drøftet problemstillingen i forrige uke og vi har kommet frem til at vi kan løse dette helt enkelt. Legen og pasient kan for eksempel gå til et samtalerom eller et kontor for å ta samtalen. Er pasienten sengeliggende må vi bare sørge for å skjerme godt nok, sier Erlandsen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.