NRK Meny
Normal

Må bryte taushetsplikten daglig

Sykehusleger bryter taushetsplikten under legevisittene, mener Helsetilsynet i Østfold.

Leger
Foto: Colourbox.com

Det er første gang Helsetilsynet i Østfold behandler problemet med taushetsplikten på flermannsrom.

De tok saken fordi en kvinne klaget etter et sykehusopphold ved Sykehuset Østfold.

Pasienten følte situasjonen rundt legevisitten så ubehagelig at hun ikke ga legen alle helseopplysningene som hun gjerne ville.

Folksomt

Seniorrådgiver i Helsetilsynet Østfold, Knut Fredrik Thorne, understreker at pasienter ikke skal behøve å utlevere opplysninger om helsen sin til andre enn legen - selv om de ligger på flermannsrom.

– Klageren mente det var svært ubehaglig at tre pasienter var til stede. Ved noen anledninger var det også pårørende i rommet. Helsetilsynet er enig med henne i at taushetsplikten ikke er overholdt, sier Thorne til NRK.

LES OGSÅ:

– Et praktisk problem

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen beklager at pasienten ikke har fått snakke uten tilhørere. Hun sier at problemet er vanlig.

– Dette skjer daglig. Alle sengepostene på sykehuset har rom som må deles med flere. Det er et konkret og praktisk problem for oss, sier Erlandsen.

Kommunikasjonsdirektøren forteller at sykehuset nå leter etter måter å bedre skjerme samtalene mellom lege og pasient.

– Sykehusledelsen drøftet problemstillingen i forrige uke og vi har kommet frem til at vi kan løse dette helt enkelt. Legen og pasient kan for eksempel gå til et samtalerom eller et kontor for å ta samtalen. Er pasienten sengeliggende må vi bare sørge for å skjerme godt nok, sier Erlandsen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.