NRK Meny
Normal

Lå fem døgn med brukket lårbein

En 85 år gammel kvinne falt og brakk lårbeinet i sommerferien. På ortopeden var det også ferie.

Sykehuset Østfold Fredrikstad
Foto: Håvard Wien / NRK

Les også: Fikk knuste medisiner rett i blodet

Det er kvinnens pårørende som nå setter spørsmålstegn ved om bemanningen på sykehuset Østfold var god nok i fellesferien.

Fem døgn måtte kvinnen vente på operasjon. Årsaken var ifølge legene at bruddet var komplisert, og at kvinnen hadde hofteprotese.

-Øyeblikkelig hjelp

Pasientombudet i Østfold Hilde Bråthner Johansen, mener kvinnen burde vært operert med det samme:

- Dette mener jeg er meget kritikkverdig. Når en person kommer inn med lårbeinsbrudd, mener jeg hun burde vært operert umiddelbart, sier Johansen.

Også Pasientombudet setter spørsmål ved om avdelingen hadde god nok bemanning da ulykken skjedde midt i fellesferien.

- Når noen må vente så lenge på en slik operasjon sier det jo noe om at det er dårlig kapasitet ved sykehuset, sier Johansen.

- Selvfølgelig har vi kapasitet

Kvinnens datter har klaget til Helsetilsynet i Østfold over at moren måtte ligge så lenge med brukket lårbein. Hun mener også at moren fikk hjerteflimmer av ventingen.

I brevet til helsetilsynet skriver datteren om samtalen med legen:

«Jeg sa at det som forundret meg mest var at et sentralsykehus med en ortopedisk avdeling ikke har ekspertise til å ta seg av et komplisert brudd. "Jo da, svarte legen, det har vi selvfølgelig!" Da han hadde bekreftet dette konstaterte jeg at da måtte grunnen være at de kjørte med en uforsvarlig bemanning i sommerferien, siden de ikke hadde kapaistet til å behandle et benbrudd som er å betrakte som øyeblikkelig hjelp. Dette ville han ikke diskutere med meg, var svaret.»

Helsetilsynet ser på saken

Seniorrådgiver hos Helsetilsynet i Østfold, Knut Fredrik Thorne, bekrefter at de åpner tilsynssak mot sykehuset på bakgrunn av opplysningene i klagen.

- Det vi ønsker å finne ut av, er om det er tatt de korrekte vurderingene i forhold til om det var medisinsk forsvarlig å la kvinnen vente i fem døgn før hun ble operert, sier Thorne.

Lenge siden sist

Bruddpasienter som har måttet vente lenge på hjelp er ikke noe ukjent fenomen verken for Helsetilsynet eller Pasientombudet:

- For et par år siden, da akuttberedskapen ble lagt ned i Moss og flyttet til Fredrikstad fikk jeg mange telefoner om lange ventetider for å få hjelp med bruddskader, sier Bråthner Johansen.

- Det var sommeren 2007, da fikk vi også slike klager, men siden har vi ikke hatt noen før denne, bekrefter Thorne.

- Ikke noe ferieproblem

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen, avviser at det var feriebemanningen som førte til lang ventetid.

-.Sykehuset Østfold måtte bestille og vente på spesialutstyr før den 85 år gamle kvinnen kunne opereres. Det var nødvendig fordi kvinnen hadde hofteprotese, sier hun.

- Det var ikke farlig for utviklingen av bruddet selv om hun måtte vente og hun ble operert som planlagt, dagen etter at utstyret kom til sykehuset. Operasjonen var vellykket og hun har nylig vært til kontroll. Dette ser bra ut, avslutter Erlandsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.