Hopp til innhold

Her falt Norges første skudd mot tyskerne

De fleste forbinder krigsutbruddet i Norge med datoen 9. april, men allerede 8. april ble de første skuddene avfyrt mot tyskerne.

Rauøy fort

SKUDD: Rauøy fort i Ytre Oslofjord kjempet mot tyskerne allerede 8. april. På vakt var menn i 40-45 års alderen som ikke hadde tjenestegjort på 20 år. Det ble avfyrt seks skudd her allerede 8. april.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Rauøy fort

På Rauøy jobbet nøytralitetsvaktene på spreng med å få stanset de tyske krigsskipene. Det ble skutt ut varselskudd 30 grader foran baugen på forreste fartøy.

Foto: Helge Holst

8. april regnes som Norges siste fredsdag før tyskerne angrep Norge 9. april 1940, men krigen tyvstartet faktisk en dag før.

Det forteller statsstipendiat Petter Ringen Johannessen.

– De første skuddene mot tyskerne falt 8. april klokken 23.30.

– Så et fremmed skip

For 75 år siden ventet man et gedigent sjøslag i Nordsjøen. Tyske skip var på vei mot Norge, den britiske flåten hadde seilt ut fra sin havn.

– Det kom flere dramatiske meldinger, men i stedet for et sjøslag i Nordsjøen skjedde dramaet i Oslofjorden, sier han videre.

Petter Ringen Johannessen

DRAMATISK: Statsstipendiat Petter Ringen Johannessen forteller om svært dramatiske hendelser allerede 8. april.

Og dramat han snakker om skjer på Rauøy fort i Ytre Oslofjord. 280 nøytralitetsvakter er kalt ut til fortet. Menn i alderen 40-45 som ikke har vært i tjeneste på 20 år.

Bevokningsfartøyet «Pol III» holder utkikk langs kysten, da mannskapet og Leif Evensen ser det tyske skipet «Albatros» nærmer seg «Pol III». «Albatros» skyter mot «Pol III» og i et arkivopptak med NRK forteller Evensen om møtet med skipet.

– Mannskapet varslet om et fremmed skip på vei inn fjorden og skipet blir forsøkt stanset med varselskudd. Skipet tok oss på styrbord side og båten krenget. «Albatros» skjøt på oss med mitraliøsene og hele broen ble gjennomhullet, forteller han.

Laster innhold, vennligst vent..

– Krigen nådde Norge

På Rauøy jobbet nøytralitetsvaktene på spreng med å få stanset de tyske krigsskipene. Det ble skutt ut varselskudd 30 grader foran baugen på forreste fartøy. Men krigsskipene stoppet ikke, men blendet i stedet fortet med to lyskastere.

– Kanonene ble gjort klare og de første skuddene falt fra Norge, sier statsstipendiaten.

Rauøy, Fredrikstad

MIDT I FJORDEN: Fortet midt i Oslofjorden spilte en sentral rolle. Seks skudd ble avfyrt fra en av kanonene på øya i et forsøk på å stanse tyskerne.

Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Klokken 23.35 åpnet søndre batteri på Rauøy fort ild med brisantgranater mot det fremste fartøyet. Etter seks skudd lå tåken så tett at ikke strandlinjen lenger var synlig.

– Nå hadde krigen nådd Norge.

9. april klokken 05.30 1940 ble tyske soldater satt i land fra to fartøyer på østsiden av Rauøy.

Etter harde kamper hvor det fra norsk side ble skutt 45 granater fra nordre batteri og cirka 2500 skudd fra mitraliøsene, mistet tyskerne 60 soldater.