Hopp til innhold

«Skjino» har kommet for å bli

Lar du deg irritere av ungdommens «Skjino», «Skjosk» og «Skjole»? Kj-lyden er på vei ut av språket vårt. Logopedene mener det er en helt naturlig utvikling.

KJ-lyden er i ferd med å forsvinne. Helt naturlig, mener logoped.

SE OG HØR: Kylling eller skylling. Hører du forskjell på hvordan jentene uttaler ordene?

– Det er ikke så mange som tenker over det. Det er sjelden noen retter på andre fordi alle sier feil, forteller tiendeklassing Josephine Skahjem.

På Askim ungdomsskole har elevene blitt utfordret av NRK til å uttale ord med «skj»- og «kj»-lyd. Det gir varierende resultat.

– Når alle sier feil, vet man kanskje ikke hva som er riktig. Da er det ikke så nøye hvordan man sier det, fortsetter Skahjem.

– «Kj»-lyden er en lyd som er på vei ut av språket vårt, i hvert fall på sikt, forteller logoped, MNLL, Anette Aarsland Førrisdahl til NRK.

Lite logopeden kan gjøre

Det er mange voksene som irriterer seg over ungdommens språkvaner. Det hender logopedene får henvendelser fra frustrerte foreldre.

– Da pleier jeg å si «Beklager, men det er ikke helt sikkert du kommer i mål med å prøve å få barnet ditt eller ungdommen din til å si «Kj», men du kan få noen tips og triks av meg», forteller Førrisdahl.

Hennes tips er enkelt.

– Man kan si «Hi, hi, hi», også skal man viske det samme. Da har man fått lyden servert. Det er et nyttig, rent, teknisk triks.

– Kjemper en tapt kamp

Tilbake på ungdomsskolen er ikke elevene så bekymret for hvordan de uttaler ordene.

– Når man hører setningen rundt, så skjønner man betydningen. Det er ikke så viktig å uttale det helt riktig, mener Ada Gudim.

– Jeg tror ikke man hører så stor forskjell, følger venninnen opp.

Logopeden er heller ikke bekymret for det hun mener er en naturlig utvikling.

– I foreldregenerasjonens ører høres det ikke helt ryddig og rent ut når man sier feil. Foreldre vil jo bare hjelpe til, men jeg tror de kjemper en litt tapt kamp, avslutter Førrisdahl.

ungdomskoleelver

Jentene i tiendeklasse på Askim ungdomsskole er ikke så opptatt av riktig uttale.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK