Hopp til innhold

Har du disse farlige tingene i huset?

Over 370 produkter blir regnet som farlige av DSB. Mange av dem finnes trolig i norske hjem.

Brann - dab-radio

Dette er alt som er igjen av DAB-radioen etter at den selvantente. På nettsiden farligeprodukter.no har DSB en oversikt over flere hundre produkter som kan være farlige.

Foto: Brann- og redningsetaten

Brannslukkere som ikke slukker brann, glasskrukker som eksploderer uten forvarsel og ståbrett som kan ta fyr under bruk, er blant produktene som finnes på DSBs liste over farlige produkter.

Ove Getz er en av mange som har blitt utsatt for farlige situasjoner på grunn av et av produktene på listen til Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

– Jeg ble møtt av et helt svart rom. Det som var igjen av radioen stod utbrent på benken, forteller Getz.

I fjor ble badet hans fylt med røyk etter at en DAB-radio selvantente. Rundt 70 radioer av samme type har tatt fyr i norske hjem, og selskapet bak har bedt kunder levere de tilbake.

Den radioen er blant flere hundre produkter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har på sin nettside, hvor man selv kan finne ut om produkter man har i hjemmet er farlige.

Nexa Universal Släckspray og Nexa Släckspray

Ifølge DSB viser testing at denne slukkesprayen ikke kan slukke de type branner den er merket med at den skal kunne slukke.

Foto: SKJERMDUMP / DSB

På siden kan man også melde ifra hvis man skulle oppdage at kjøkkenskapene faller av veggen uten grunn.

– Vi jobber for at produktene på markedet skal være trygge. Har du vært borti et farlig produkt? Meld fra, så unngår vi at andre opplever det samme, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Over 370 farlige produkter

Hvis et produkt er tilbakekalt på grunn av feil eller mangler vil man gjerne se et oppslag i butikken med informasjon om dette.

Men også på nettsiden farligeprodukter.no finner du en oversikt over alt fra leker til husholdningsartikler som DSB mener er eller kan være farlige. Totalt er det over 370 såkalt farlige produkter i oversikten.

Produktene listes opp med navn, modell og bilde. Det er også mulig å se hvor produktet har vært i salg og hvorfor det er farlig.

Forhandlere, importører eller produsenter har dessuten plikt til å melde fra til DSB dersom de oppdager at et produkt de selger er eller kan være farlig.

Oversikten oppdateres fortløpende med nye produkter som kan ansees som farlige.

Ståbrett

Risiko for overoppheting i ståbrettets batteri, som igjen kan føre til brann er grunnen til at disse ståbrettene står på listen til DSB. Det er meldt om to tilfeller av branntilløp av forbrukere.

Foto: SKJERMDUMP / DSB

Skal forbedres

Nettstedet inneholder foreløpig kun produkter DSB har i sitt ansvarsområde.

Men gjennom et samarbeid med andre nasjonale myndighetene håper de å lage et felles nettsted hvor forbrukere kan finne informasjon.

– Vi jobber nå med samtlige av de 14 andre produktmyndighetene for å få til en nasjonal løsning for publisering av informasjon om farlige produkter, sier Anne Rygh Pedersen.

Anne Rygh Pedersen

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB sier at flere nasjonale myndigheter jobber sammen om en felles løsning.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Denne nettsiden skal etter planen være på plass tidlig neste år.

Foreløpig er Vegdirektoratet, Sjøfartsdirektoratet, Mattilsynet, Arbeidstilsynet og Miljødirektoratet med på laget. Pedersen håper at enda flere vil være med på å opplyse folk om farlige produkter.

– DSB og andre produkttilsynsmyndigheter er gjennom produktkontroll-loven forpliktet til å informere publikum om farlige produkter. Denne nettsiden er ett ledd i å oppfylle denne plikten, sier hun.