Hopp til innhold

Handler mest av alle på grensen

Ikke noe annet folk i Europa grensehandler så mye som nordmenn.

Nordby Shopping Center

HALVE FOLKET PÅ GRENSEHANDEL. 50 prosent av det norske folk oppgir å ha handlet på svensk side av grensen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det har i lang tid vært kjent at nordmenn valfarter til Sverige for å handle, og år om annet meldes det omsetningsrekorder fra Svinesund, Nordby, Strømstad og Töcksfors.

Nå gjentas temaet igjen, og med nye forskningsresultater, som forsterker inntrykket av hvor stor grensehandelen faktisk er.

Det finnes nemlig ikke noe annet folk i Europa som krysser grensen så ofte for å handle som oss nordmenn.

Les også:

Grensehandel

STADIG LAVERE PRISER. Fra 2004 til 2011 økte prisforskjellene mellom norske og svenske varegrupper fra 48,5 til 60,5 prosent.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halve folket handler over grensen

Ifølge ÖstersundsPosten viser en undersøkelse fra Norsk institutt for jordbruksforskning at halvparten av den norske befolkningen reiser på handletur til Sverige.

Tilsvarende tall for Europa viser at en av ti EU-innbyggere grensehandler.

Den norske staten mister årlig 2,4 millliarder kroner i skatteinntekter på grensehandelen, som også bidrar til at Norge har tapt 7 700 arbeidsplasser, skriver ÖstersundsPosten.

Les også:

Nyåpning av Nordby

9 AV 10 KUNDER ER NORSKE. I november i fjor åpnet en gigant av en dagligvareforretning på Nordby Shopping Center syd for Svinesund, som skal være Nordens største dagligvarebutikk. 9 av 10 kunder er nordmenn.

Foto: Tomas Berger / NRK

Økende prisforskjell

Fra 2004 til 2011 økte prisforskjellene mellom norske og svenske varegrupper fra 48,5 til 60,5 prosent, noe som i samme periode har bidratt til rekordomsetning langs grensen på svensk side.

Svenske Handelens Utrednings Institut (HUI) står bak en undersøkelse, som slår fast at shoppingturismen er enorm i Strømstad.

I følge HUI`s rapport "Gränshandel 2011" har Strømstad, med sine 12 000 innbyggere, betydlig flere nordiske turister enn Stockholm, takket være grensehandelen.

Strømstad hadde i 2011 3,8 millioner nordiske turister, som er langt flere enn Stockholms 2,6 millioner turister fra Norden.

Et annet grensehandelssted, som gjør seg bemerket i HUIs undersøkelse er det lille tettstedet Charlottenberg.

Der hadde man 1,2 millioner nordiske turister i 2011.

Olav Thon åpner nye Nordby Supermarket

Olav Thon åpner nye Nordby Supermarket

Selger mest av alle i Sverige

Dagligvarebutikkene på Nordby Shoppingcenter har mange ganger ligget blant de fremste på svenske lister over butikker, som omsetter mest.

De to grensehandelsbutikkene MaxiMat Nordby og Norby Supermarket har også i 2012 solgt mest dagligvarer blant alle Sveriges dagligvareforretninger.

2012 er tredje året på rad at de to havner øverst.

MaxiMat Nordby topper med en omsetning på 975 milloner svenske kroner i 2012 mens nabobutikken i samme shoppingsenter, Nordby Supermarket, i fjor omsatte for 802 millioner kroner.

På tredjeplass ligger Sveriges største Maxibutik, Ica Maxi Haninge, som omsatte for 780 millioner kroner i dagligvarer.

For å komme med på listen over de 150 største dagligvarebutikkene kreves en omsetning på minst 245 milioner svenske kroner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.