NRK Meny
Normal

Klar for å sluke flere norske kunder

Nordby Shopping Center i rute med utvidelsene, og på gamle Svinesund er etablering av et nytt kjøpesenter et steg nærmere.

Nordby Shopping Center

SKY IS THE LIMIT? Nordby Shopping Center bygger seg opp for å kunne sluke enda flere norske kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Grensebutikkene i Sverige ruster seg for flere nordmenn

Nordby Shopping Center i rute med utvidelsene, og på gamle Svinesund er etablering av et nytt kjøpesenter nærmere.

Nordmenn handlet for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2011. Dette er en økning fra 2010 på ni prosent.

52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad–Svinesund-området.

Les også:

Ståle Løvheim

ØKER MED SJU PROSENT. -Nordby Shopping Center ligger i år an til å omsette for fire milliarder kroner, forteller Ståle Løvheim.

Foto: Tonje Grimstad/NRK

Øker med sju prosent

Nordmenn ser aldri ut til å gå lei av å handle i Sverige.

Det siste året har det blitt tatt 6,7 millioner dagsturer over grensen fra Norge til Sverige, og det er handlet for totalt 11,7 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå per september i år.

- Vi har samme antall besøkere, som i fjor og en omsetningsøkning på rundt sju prosent i år, sier senterleder ved Nordby Shopping Center Ståle Løvheim til NRK.no.

Det har kanskje til og med vært enda flere innenfor dørene på senteret enn dette i år, fordi enkelte innganger har vært uten telleapparater nå i sommer mns det pågår omfattende byggearbeider.

I 2011 var totalomsetning på senteret på 3,8 milliarder kroner.

- Utrolig spennende høst. Vi ligger an til å passere 4 milliarder i år, helt på vippen, sier Løvheim.

Les også:

Illustrasjonsfoto matvarer fra Sverige

KRONEKURS OG VARETILBUD. Selv om kronekursen ikke har nådd opp til 'gamle høyder' i norsk favør, har allikevel nordmenn valfartet over grensen til Sverige i år, for å sikre seg svenske varer.

Foto: Rainer Prang / NRK

Sveriges største dagligvarebutikk

På Nordby ligger de to mestselgende dagligvareforretningene i Sverige.

I ene enden av Nordby Shopping Center ligger Maxi Mat, og i motsatt ende Nordby Supermarket.

Sistnevnte slår opp dørene i sin nye butikk den 15. november.

- 10 000 kvadratmeter dagligvarebutikk blir med sin størrelse Sveriges største. Butikken budsjetterer alene med over en milliard kroner i årlig omsetning, noe som også vil bli størst i Norden, sier Ståle Løvheim.

Han ser nå fram til at en utvidelse av parkeringshuset står ferdig med rundt 1 200 nye parkeringsplasser, og at anleggsområdet foran senteret ryddes før julehandelen setter inn.

- Høst og jul var kanon bra i fjor, så vi har tøffe tall å konkurrere mot i år, og er klare for en ny milepel på fire milliarder, sier Ståle Løvheim til NRK.no.

Vil doble omsetningen på gamle Svinesund

Henrik Rød, Frp Halden

SLÅR OPP DØRENE I 2015. - Hvis planprosessene går som de skal, vil 'Svinesund Handelspark' være en realitet i 2015, forteller Henrik Rød.

Foto: Kjetil Berg

Et nytt kjøpesenter på 30 000 kvadratmeter er under planlegging på gamle Svinesund handelsområde, to kilometer nærmere grensen mot Norge enn Nordby.

Senteret kan komme til å koste 350 millioner kroner, og initiativtakerne tror at handelen på gamle Svinesund trolig vil øke fra halvannen til tre milliarder kroner i året på grunn av nybyggingen.

Det er selskapet Selskapet Norra Bohus Fastigheter AB , som står bak planene.

- Vi har fått plantillatelse. Med dette har de lokale myndigheter gitt klarsignal for prosjektets overordnede innretning, og den videre planprosess forventes å kunne gjennomføres raskt og effektivt, sier Henrik Rød i Maxmill Group som gjennomfører prosjektet.

Hvis alt går som det skal, håper Rød at det blir fattet vedtak rett over nyttår.

Avtaler inngått

Selskapet Norra Bohus Fastigheter AB vil kalle sitt nye senter for "Svinesund Handelspark", og plasseringen blir der det gamle "teltet" stod i gamle dager, der Rema 1000 har hatt sin butikk gjennom en del år.

- Viktige leiekontrakter er allerede inngått for etableringen, blant annet er et ledende dagligvarekonsept kontraktert, forteller Henrik Rød.

Maxmill Group gjennomfører prosjektet i sameierskap med etablerte aktører innenfor detaljhandel både i Norge og Sverige, og forestår den daglige ledelsen av utviklingsselskapet.

- Hvis alt går til som det skal, uten protester og innsigelser, kommer vi inn i en nærmere et år lang planprosess. Best case er da at vi får startet byggingen tidlig i 2014, sier Rød.

"Svinesund Handelspark" kan i så fall åpne i begynnelsen av 2015.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.