Bare veier og smør sikrer handelsrekord

Lavkarbodiett, smørmangel og bare veier til Harry-land bidrar til omsetningsrekord på svensk side av grensen.

Smørmangel

UVENTET LOKKEVARE. Smørkrisen i Norge er den rene gullgruve for grensehandelen. Svinesund og Strømstad har bokstavelig talt blitt Østfolds og hele Østlandets nye smørebu med over 80 tonn smør solgt så langt i desember mot normalt 700 kilo.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ved utgangen av november i år kunne Nordby Shopping Center vise til en omsetning på 3,4 milliarder kroner, som er en økning på seks prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Senterleder Ståle Løvheim er strålende godt fornøyd både med omsetningstallene, og med at besøket har gått opp.

- Ved utgangen av november hadde vi hatt besøk av seks millioner kunder noe som er en økning på tre prosent, sammenlignet med i fjor, sier han til NRK.no.

Ni av ti kunder kommer fra Norge.

Les også:

Ståle Løvheim

2011 BLIR ET REKORDÅR. Senterleder ved Nordby Shoppingcenter, Ståle Løvheim, sier senteret i år har fått god drahjelp av vær, smør og kronekurs til å kunne sette omsetningsrekord.

Foto: Rainer Prang / NRK

Bare veier gir god handel

Det er fra flere hold pekt på, at etter at det ble firefelts motorvei gjennom Østfold i 2006, har handelen på svensk side av grensen skutt ytterligere fart.

Flere folk fra distrikter langt unna grensen, finner veien over til Sverige for å handle, og med motorvei går turen til grensen raskere.

At de samme veiene har vært snøfrie så langt i vinter, ser dessuten ut til å være en faktor som slår ut positivt for grensebutikkene i Sverige.

- Vi har hatt en fantastisk høst med ca 10 prosents økning noe som i hovedsak skyldes været.

I fjor var det snø og glatt i fra oktober måned, og da kvier folk seg litt for å sette seg i bilene og komme hit, sier Ståle Løvheim.

500 kroner Sverige

KRONEKURSEN ER ALLTID VIKTIG. Når norsk og svensk (bildet) krone nærmer seg hverandre, faller grensehandelen. I 2011 har den svenske krona ligget stabilt lavere med 10-15 prosent i lengre perioder.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kronekurs og smør

Kronekursen mellom norsk og svensk valuta, har svingt gjennom årene.

Fra de første butikkene, bodene og teltene etablerte seg på svensk side av Svinesund på slutten av 1960-tallet har mange butikker kommet og gått.

I perioder har svensk og norsk krone ligget ikke langt unna hverandre i verdi, og grensehandelen har dempet seg, når svensk og norsk krone er nesten likeverdige.

- Kronekursen har vært stabil på et gunstig nivå over en lang periode i år, og det er selvfølgelig viktig for grensehandelen, sier Løvheim.

De svenske butikkene har i år også fått et spesielt fokus på seg, da lav melkeproduksjon og lavkarbodiett, viste seg å tømme det norske markedet for smør tidligere i høst.

De svenske butikkeierne leser norske aviser, og sørget for å fylle hyller og lagre fulle av smør, som nordmennene fikk fatt i til baking og slanking.

- Ingen tvil. Jeg ser helt klart at mangel på smør har bidratt positivt for oss. Dette var en helt uventet faktor, som vi selvfølgelig er fornøyd med, sier Ståle Løvheim til NRK.no.

Hamstrer smør i Sverige

EKSPLOSIVT SMØRSALG. Butikksjef ved Maxi Mat på Nordby, Ole Jørgen Lind forteller om enormt smørsalg for tiden.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

20-dobling av smørsalget

To uker før jul, var det fortsatt smørmangel på norsk side, men norske Kari Strand kan senke skuldrene foran smørdisken på Maxi Mat Nordby– to kilometer syd for Svinesund.

– Jeg har lett etter smør, på grunn av smørmangelen i Norge. Jeg trenger smør til julebaksten, sier hun til NRK.no.

Men det er ikke bare Kari som reiser over grensa for å kjøpe smør. Nordmenn går mann av huse for å sikre seg de etter hvert dyrebare varene til jul.

Butikksjef ved Maxi Mat på Nordby, Ole Jørgen Lind, forteller at de ikke merker noe til smørmangelen i Norge, bortsett fra et rekordartet salg.

– Nei, vi har ikke vært utsolgt en eneste dag, bank i bordet. Det har ført til et smørsalg uten like for oss.

Vi har solgt 20 000 pakker bare den siste uka, og det er vel 10 tonn. De siste to ukene har vi hatt en tjuedobling av smørsalget, sa han til NRK.no den 10. desember i år.

Julehandel mot ny rekord

Tidigere år har matvarer, alkohol, tobakk og slikkeri vært "lokkevarer" hos Søta bror, som vi nordmenn har valfartet over grensen for å få fatt i.

Ved Nordby Shoppingcenter har man med årene etablert 110 butikker, hvorav mange er nisje- og merkevarebutikker innenfor klær, bøker og jernvare.

Ståle Løvheim forteller at disse butikkene har vist seg å være svært så konkurransedyktige i forhold til Norge, og bidrar til at seneret i år går mot en ny rekord.

- Vi har budsjettert med en økning på senteret i desember på rundt seks prosent, fra 464 millioner til nesten 500 millioner.

Det er tøffe tall, men så langt ligger vi på budsjett, sier Løvheim.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.