Hopp til innhold

Fylkesmann vil ikke bruke flyktninge-tvang

Fylkesmannen i Østfold vil ikke tvinge kommuner til å ta i mot flyktninger.

Flyktninger i Misrata, Libya

Libiske flyktninger

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Fylkesmannen i Østfold kan få jobben med å tvinge kommuner til å ta i mot flyktninger mot sin vilje.

Får kommuneledelser til å rase

Trond Rønningen

Assisterende fylkesmann i Østfold, Trond Rønningen.

Foto: Lars Hovland / Fylkesmannen i Østfold

Høringsforslaget fra barne- likestillings - og inkluderingsdepartementet som ble sendt ut i januar, har fått kommuneledelser i det ganske land til å rase.

Departementet vil tvinge kommuner til å bosette flyktninger. Nekter kommunene, er det fylkesmannen som får siste ord i saken.

– Uheldig, tvang er vi motstandere av, sier assisterende fylkesmann i Østfold, Trond Rønningen.

Rønningen liker dårlig høringsforslaget fra barne-likestillings og inkluderingsdepartementet. Der må nemlig fylkesmannen og ikke staten, slik det er i dag, rydde opp når kommunene nekter å ta i mot flyktninger.

Hensikten med forslaget er å få kommunene til å ta et større ansvar for fordelingen av flyktninger seg i mellom.

I Østfold har kommunene satt seg på bakbena og i Fredrikstad krever politikerne en fullfinansiering av kommunens utgifter. Også andre steder i landet reagerer kommunene. Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg (Frp), mener det vil gi store økonomiske utfordringer.

– Man kan selvfølgelig sette opp en brakkerigg både her og der og bosette flyktninger i, men det er ikke en løsning for lokalsamfunnet eller de som kommer hit, sa Freiberg til NRK.no tidligere.

Fra stimulering til tvang

Og assisterende fylkesmann i Østfold, Trond Rønningen, er klar i sin sak. Tvang er ikke veien å gå.

– Vi mener at vi kan gå et stykke vei videre før vi kommer til det punkt at vi skal tvinge kommune til å bosette, i strid med hva de selv vedtar, sier Rønningen.

I Østfold bor det over elleve tusen flyktninger og kommunene skylder på dårlig økonomi og problemer med å finne boliger når de vil ha flyktningestopp. Fylkesmannen skal få kommunene til å bli enige, og går ikke det, blir tvang neste.

– Dette blir helt nytt for oss. I dag skal vi stimulere til bosetting og støtte opp om det. Hvis vi får en ny rolle nå, hvor vi skal tvinge kommuner til å ta imot, blir det en helt ny oppgave for oss, sier Rønningen.