Hopp til innhold

Kommuner kritisk til tvang

Kommunene reagerer kraftig på at de kan bli tvunget til å bosette flyktninger. – Felles ansvar, sier departementet.

Kjell Børge Freiberg og Tora Aasland

UENIG: Tora Aasland mener at alle kommuner må bosette flyktninger. Kjell Børge Freiberg mener dette kan føre til uverdige boforhold.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kommunene frykter at de blir nødt til å tilby brakkerigger og uverdige boforhold til flyktninger. Årsaken er at regjeringen vil tvinge kommuner til å bosette flyktninger som har fått oppholdstillatelse.

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg (Frp), mener det vil gi store økonomiske utfordringer.

– Man kan selvfølgelig sette opp en brakkerigg både her og der og bosette flyktninger i, men det ikke en løsning for lokalsamfunnet eller de som kommer hit, sier Freiberg.

I Hadsel har ordfører Freiberg de siste to årene sett seg nødt til å si nei til å ta imot alle de flyktningene som kommunen er blitt spurt om å bosette.

– Det er mange utfordringer med dette. Det går på boliger og integrering i alle deler av kommunen.

Bosetting går for sakte

Og det er nettopp disse utfordringene Freiberg tror det vil bli flere av. Nå vil regjeringen tvinge kommunene til å bosette flyktninger som allerede har fått oppholdstillatelse. Årsaken er at bosettingen av flyktningene går for sakte, særlig for de enslige mindreårige.

– Jo lengre man blir sittende på et mottak uten å få bosatt seg, jo lengre tid går det før man får venner og får kontakt med et lokalsamfunn. Vi ønsker å få fortgang på bosettingen, sier konstituert statsråd Tora Aasland i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Svekker lokalt selvstyre

Daglig leder i KS Nordland, Elin Bye

Daglig leder i KS Nordland, Elin Bye

Foto: NRK

Hittil har det vært frivillig for kommunene om de ønsker å bosette flyktninger. Men nå har altså regjeringen et forslag ute på høring om at fylkesmannen skal kunne tvinge kommunene til å gjøre dette. Det reagerer daglig leder Elin Bye i KS Nordland kraftig på.

– Det er veldig ulikt hvordan kommunene kan legge til rette for flyktningene. Noen har kommet langt og har gode muligheter, mens andre ikke har de forutsetningene i forhold til bolig og annet, så dette vil svekke det lokale selvstyret, sier Bye.

Felles ansvar

I fjor var det på landsbasis 5797 flyktninger som ble bosatt ute i kommunene. Behovet i år er 4920. 503 av disse i Nordland. Statsråd Tora Aasland håper det ikke vil være nødvendig med tvang overfor kommunene.

– Er vi heldige får vi bosatt alle gjennom frivillige avtaler. Ingenting vil være bedre enn det, men sånn som det er nå er det for mange som blir sittende for lenge og det har vi et felles ansvar for å gjøre noe med, sier Aasland.

Statsråden innser at det kan være utfordrende for kommunene.

– Med tungtveiende grunner, så kan det bli fritak. Jeg vil oppfordre kommunene til ikke bare å se problemene i dette, men til å tenke kreativt og komme til oss med forslag til hvordan vi kan løse det.

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg, er ikke overbevist.

– Dette er mennesker som trenger store ressurser for å fungere i samfunnet og med tvang og uforutsigbarhet midt i dette, så vil dette gå ut over alle innbyggere til syvende og sist.