Hopp til innhold

Frykter fattigboom med eldrebølgen

Eldrebølgen kan føre til enda flere fattige barn og unge, frykter samfunnsekspert.

Eldre kvinner

Vi får stadig flere eldre, som lever lenger. Det gjør at de offentlige pengene må deles på enda flere.

Foto: Monkey Business Images / Colorbox

Eldre som lever lenger vil kreve så mye penger fra det offentlige at det ikke blir penger til tiltak som kan gjøre gapet mellom fattig og rik mindre.

– Hvis du ser her, så har du meridianen. Alle som kommer under her, er fattige.

Vi er på kontoret til samfunnskekspert og førstelektor ved Høgskolen i Østfold, Geir Conrad Tufte, som tegner og forklarer med blyant og papir hvorfor vi har fattige her i landet. Et problem vi aldri vil bli kvitt, sier han.

Jeg tror ikke det er mange som tenker at jeg har det som jeg har det når de ser meg.

Tobarnsmor

– Nei, det går ikke. Vi vil alltid ha fattige her i landet, fordi det er så mye mer enn inntekt som innvirker på om man er fattig eller ikke.

– Lever lenger enn før

Andelen fattige har økt de siste tiårene viser tall fra statistisk sentralbyrå. Og verre kan det bli, mener Tufte. For eldrebølgen vil kreve så mye at det ikke vil bli penger til tiltak som kan gjøre forskjellen mellom fattig og rik mindre.

– Tusenvis av eldre, de lever mye lenger enn før. Deres behov vil bli enda større for samfunnet enn det de er i dag. Det vil kreve mye mer av det offentlige og politikerne å tilfredsstille deres behov, forklarer han.

Geir Conrad Tufte

Førstelektor og samfunnsekspert, Geir Conrad Tufte, ved Høgskolen i Østfold, mener det kan gå utover fattige at vi får så mange eldre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Dette vil gå utover andre grupper i samfunnet, som de fattige, forklarer han.

Hos Frelsesarmeen i Moss, er en tobarnsmor innom for å hente den ukentlige matposen som hun er helt avhengig av til barna sine. Hun vil være anonomy av hensyn til barna sine, men fortalte til NRK denne uken at det er verre å være sulten enn å være åpen om fattigdommen.

Hun er en av trehundre og femtitusen fattige her i landet ifølge Eus definisjon av fattigdom. (Se faktarammetil høyre)

Hun er og henter den ukentlige posen med mat til seg og barna hos Frelsesarmeen og er bekymret hvis det blir enda mindre til de som trenger hjelp.

– Når det gjelder fattigdom, så er ikke den slik i Norge at folk legger merke til den. Jeg tror ikke det er mange som tenker at jeg har det som jeg har det når de ser meg. Det er ikke sånn i Norge at det er lett å hjelpe de som står i den situasjonen for det kan være en venn eller en nabo, forteller hun.

– Eldre blir ikke fattige

Beregninger viser at antallet innbyggere over 67 år vil mer enn dobles frem til 2060, fra 0,6 millioner til 1,5 millioner. Andelen innbyggere over 80 år vil tredobles. Det var tall som blant annet ble presentert da NHO Østfold hadde konferanse.

Men selv om eldrebølgen vil ri over landet, vil ikke dette ramme de eldre når det gjelder fattigdom.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er en så stor oppslutning blant politikerene om å opprettholde velstanden til de eldre i form av blant annet gode pensjonsordninger, at jeg kan ikke se at den skal bli verre.

Han understreker derimot at det vil være en grense for hvor lenge Norge kan opprettholde en høy velferd, hvis utfordringene og problemene i samfunnet forverrer seg.

Det handler om politikk og penger - og fordeling . Løsningen ligger i politikk for helse, bolig og skole, for penger er det nok av - til både eldre og fattige, mener eksperten.

– Jeg tror det er mer snakk om hvordan politikken innrettes. Det går ikke an å kjøpe seg ut av fattigdom. Man kan kjøpe seg bedre tjenester. Men da må du ha en god økonomi.

Han har tro på at forskjellene må utgjevnes med gode tjenester som er direkte rettet mot de fattige og arbeidet må starte allerede på helsestasjonen med de minste barna.