Advarer mot termokopp: Jakob (2) alvorlig brannskadd

Hvert år opplever flere tusen norske foreldre at barna blir brannskadd. Familien Lind-Dramstad i Moss opplevde marerittet da toåringen fikk en kopp glovarmt vann over seg.

Jakob, med brannskader i ansiktet, koser med en kanin

HARDT SKADD: Jakob var to år da han fikk en termokopp med kokende vann over seg.

Foto: Privat

– Det er helt utrolig at så lite vann kan gjøre så store skader, sier Stian Lind-Dramstad.

Sommeren 2016 fikk han og kona Solveig telefonen alle foreldre frykter. Sønnen Jakob (2) hadde fått en kopp med kokende vann over seg.

Jakob med store brannskader på ryggen og i nakken

EN AV MANGE: Rundt 15.000 personer oppsøker lege eller legevakt med brannskader i året. I 2016 ble Jakob en del av statistikken.

Foto: Privat

På vei ut med barnevakten prøvde Jakob å få tak i kosekaninen sin. Den lå høyt oppe på en skjenk ved siden av en termokopp, som var fylt med varmt vann.

– Jakob prøvde å ta tak i kaninen, og da veltet koppen. Hele lokket falt av, forteller Solveig.

Lokket på termokoppen løsnet helt, selv om barnevakten hadde skrudd det fast.

– Det kan virke tryggere med en termokopp enn med andre kopper, men det kan gi en falsk trygghet, sier Kenneth Wangen, leder i Norsk forening for brannskadde.

Ti prosent av kroppen ble brannskadd

Hvert år må rundt 15.000 personer oppsøke lege eller legevakt for brannskader. Over halvparten av de skadde er barn mellom null og ni år.

– Flere tusen foreldre opplever det samme som Stian og Solveig hvert eneste år. Den vanligste hjemmeulykken hos Oslo legevakt, når det gjelder brannskader, er barn som har fått varm mat eller drikke over seg, forteller Wangen.

Jakob blir undersøkt på sykehuset med store brannskader

HUDTRANSPLANTASJON: Rundt tre prosent av Jakobs kropp ble så skadd at hud måtte transplanteres.

Foto: Privat

Ti prosent av Jakobs kropp ble brent sommerdagen i 2016. Toåringen måtte gjennom 11 narkoser og flere hudtransplantasjoner. Han måtte få blodoverføring og lå på Ullevål universitetssykehus i fem uker.

I tillegg fikk han tre heftige infeksjoner.

– Det så ut som om øret hans var en kjøttkake i lengre perioder. Det var tøft å se, sier pappa Stian.

Termokopp-produsent vil ikke kommentere

Ekteparet i Moss mener ulykken kunne vært unngått om lokket på termokoppen hadde vært bedre sikret fra produsentens side.

– Jeg syns det er viktig å advare mot disse koppene, fordi de gir en falsk trygghet. Hele konseptet med koppen er at den skal holde på varmen, og det gjør den så til de grader, men den kan bli så varm at lokket popper opp og løsner, forklarer Stian.

Termokopp fra Bodum og en bamse

ADVARER: Termokopp-produsent Bodum har selv lagt inn en advarsel på sine nettsider om at deres kopper ikke er helt lekkasjesikre.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Koppen til familien var fra den danske produsenten Bodum. NRK har stilt en rekke spørsmål til produsenten, men de ønsker ikke å kommentere saken. Bodum vil heller ikke svare på om deres kopper er trygge.

På sine nettsider har de lagt inn en advarsel om at koppene deres ikke er helt lekkasjesikre, på grunn av mulig overtrykk. Produsenten vil ikke fortelle når de la inn advarselen.

– Det er viktig å si at brannskader ikke bare rammer uansvarlige foreldre. Det er skjer veldig fort, så vi oppfordrer alle til å være oppmerksomme, sier Wangen i Norsk forening for brannskadde.