Hopp til innhold

Svenske reker redder Norge

For første gang på femten år har Fjordfisk på Hvaler handlet reker på svensk fiskeauksjon. Den norske rekekvoten er fisket opp og rekene ble importert for å ha noe å tilby kundene her.

Ferske reker fra Hvaler
Foto: Espen Evensen / NRK

I forrige uke kom meldingen om stopp i rekefisket sør for 62. breddegrad langs norskekysten. Årets rekekvote er fisket opp.

– Jeg tror det er femten år siden sist vi har vært og kjøpt reker på svensk auksjon. Det er ikke normalt. Det er som regel akkurat motsatt: Vi eksporterer de rekene vi ikke selger i Norge. At vi nå kjøpte i dag tidlig på auksjon, det er noe nytt, sier daglig leder ved Fjordfisk på Utgårdskilen på Hvaler, Kurt Allan Hansen.

– Hvorfor må dere gå til det skrittet å kjøpe reker fra Sverige?

– Vi gjør det ene og alene for å ha noe å tilby kundene våre for å si det enkelt.
Vi hadde litt reker tidlig i uken. Vi holder det litt varmt nå, i håp om at fisket kommer i gang. Det er jo ikke i nærheten av volumene vi trenger, det vi har kjøpt. Det fantes ikke. Men det er noe, så alle få litt hver seg i morgen. Så håper vi at fisket er i gang igjen, så vi har 100 prosent levering igjen mot helgen og uka, sier Hansen.

Ber om å «låne kvote»

Før helgen tok rekefiskerne kontakt med fiskeriminister Elisabeth Aspaker med spørsmål om det kan være mulighet å begynne å fiske på neste års kvoter. Forespørselen er brakt videre. Nå pågår forhandlinger om neste års rekekvoter i Irland.

Kurt Allan Hansen, daglig leder i Fjordfisk

Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk på Hvaler har tro på at rekefisket kan komme i gang igjen ganske fort.

Foto: Bjørn Ruud

– Det siste jeg vet er at den norske regjeringen har jo for så vidt hørt på oss i bransjen. De har gitt beskjed til de norske forhandlerne i Irland at de ønsker at vi skal ha den kvoten. Når den norske regjeringen sier det, er det veldig positive signaler. Jeg har tro på at vi får det. Det er bare snakk om å få besluttet det, mener Hansen.

– Reketrålerne blir liggende ved kai, inntil alle detaljer er klare, sier Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk i Utgårdskilen på Hvaler.

Flere frykter rekemangel

Også på sørlandet har rekealarmen gått. Daglig leder Kjell-Arild G. Tøfte i Skagerak fisk ber også om å få tyvstarte på neste års kvote.

– Ja, vi frykter at det blir tomt for reker i butikker og utsalg dersom det ikke åpnes for å fiske på neste års kvote. Vi har over 100 reketrålere som i dag fisker i Skagerrak og Nordsjøen som i dag ikke får lov til å fiske reker, sier Tøfte.

  • Les mer:

– Det vil bli helt tomt for ferske reker i butikkene

Store konsekvenser

– Hva er forskjellen på dårlig vær og at man har fisket opp kvoten?

– En uke med dårlig vær er en ting, men når vi får en stopp før desember begynner og fram til nyttår er konsekvensene veldig store. Det handler om masse penger for mange bedrifter langs kysten. Fabrikker som piller reker langs kysten må gå til permitteringer. Dette er alvorlige saker. Det handler ikke bare om en haug med fiskere og familiene, det omhandler masse folk i land, sier Hansen.

Hansen legger til at en stormuke nå og da regner de med. Men det har ikke skjedd i år. Det er en av grunnene til at kvoten er fisket opp. Det har vært sjøvær omtrent hver eneste dag, med unntak av en håndfull dager.

– Nå venter vi en større kvote neste år. Vi kan låne litt av den kvoten. Det tror jeg vi får lov til. Det er positive signaler ute der. Jeg bare håper det kan skje litt fort, så vi får organisert hvor mye hver enkelt får fiske.

– Du tror ikke det blir noe handling i Sverige neste år?

– Det skal ikke være noe handling i Sverige i det hele tatt. Dette er unntak.

NRK anbefaler