– Det vil bli helt tomt for ferske reker i butikkene

Rundt 100 reketrålere mellom svenskegrensa og Rogaland ligger i dag til kai fordi rekekvoten i området er fisket opp. Skagerak fisk sier det snart blir tomt for reker i butikker og utsalg, hvis ikke det åpnes for å fiske på neste års kvote.

REKEFISKE

Det har vært et godt rekefiske i år, og før årets siste måned er i gang er kvotene fisket opp.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Rekefiskerne bad fredag fiskeriministeren om å få begynne å fiske på neste års kvote. Ellers blir det lite reker å få tak i nå i desember, sier daglig leder Kjell-Arild G. Tøfte i Skagerak fisk.

– Ja, vi frykter at det blir tomt for reker i butikker og utsalg dersom det ikke åpnes for å fiske på neste års kvote. Vi har over 100 reketrålere som i dag fisker i Skagerrak og Nordsjøen som i dag ikke får lov til å fiske reker, sier Tøfte.

Stopp i rekefisket

Fiskeridirektoratet sendte ut melding om stans i rekefisket fredag.

Foto: Skjermpump / Fiskeridirektoratet

Tomme rekedisker

Tøfte sier at lengre stans i rekefisket får store konsekvenser med fare for permitteringer ved fiskemottak og fabrikker mellom Sverige og Rogaland.

– Dette vil gå ut over rekefiskerne, kjøpere og fiskemottak langs hele Skagerrak-kysten som ikke får reker, og vi snakker om en rekeindustri som må permittere mennesker fra jobb. Det vil uten tvil være for få kokte og pillede reker til kundene, sier Tøfte.

Han håper at fiskeriministeren vil behandle saken i dag og at løsningen blir at man klarer å forskuttere noe av den kvoten som egentlig skal fiskes i 2015.

Spørsmålet om å fiske på neste års kvote er til behandling på et møte i Irland i dag.

Reker

Mens miljøorganisasjoner frykter at det er lite reker i havet, sier fiskerne at det er mer enn nok.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Norgesgruppen: – Butikkene vil gå tomme

Norgesgruppen bekrefter at de kommer til å gå tom for ferske reker i butikkhyllene i desember når fangsten stanser opp i Sør-Norge.

Kine Søyland

Kine Søyland i Norgesgruppen sier folk må belage seg på å kjøpe frosne reker i desember.

Foto: Norgesgruppen

– Selv om vi gjør at vi kan for å skaffe det som måtte finnes av ferske reker, vil det ikke dekke etterspørselen, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

– Selv om det selges færre reker i desember enn ellers i året, er det et betydelig antall ferske reker som selges i Sør-Norge. Men folk må belage seg på frosne reker nå i desember, sier hun.

Hun legger til at det tross alt kan være bedre å klare seg med frosne reker i en måneds tid dersom det kan føre til at man kan sikre bestanden til neste år.

– Vi kan få reker fra andre steder

– Vi hadde helst sett at vi kunne solgt sørlandsreker frem mot jul. Men det er jo lov å fiske reker i Nord-Norge og i Danmark og Sverige. Så det kan hende det kommer til reker fra den kanten som vi kan selge i våre utsalg, sier Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen.

Han frykter likevekt at ikke de skal få nok reker til folk som ønsker å ha dette på julemenyen.

– Det er ikke noe greit om det blir stopp i leveringen i jula. For selv om julaften ikke er den dagen folk spiser mest reker, er det mange som serverer reker i romjula og på nyttårsaften, sier Fredriksen.

– Bestanden bedre enn man trodde

Årsaken til at den norske rekekvoten sør for 62. breddegrad er fisket opp er, ifølge Kjell-Arild G. Tøfte i Skagerak fisk, at det er en veldig god og livskraftig rekebestand i Skagerrak.

– Bestanden er bedre enn det forskerne forutså for et år siden. Fisket har vært godt, og da blir det gjerne slik at kvoten fiskes opp. Man tror det er mindre enn det er og så viser det seg at det er mye og godt fiske, sier han.

Verdens naturfond i Norge (WWF-Norge) gikk i juni ut og advarte om at det kunne bli tomt for reker i havområdene rundt Norge.

De hevdet at forskere hadde funnet ut at rekebestanden trolig er lavere enn man har trodd. Anbefalingen deres er at det derfor bør fiskes bare halvparten så mye som i fjor.

Allerede da beklaget fiskere på Sørlandet at miljøorganisasjonen WWF-Norge gikk ut og advarer folk mot å spise reker. Fiskerlaget Sør mente mye av kritikken mot rekefisket er feil.

– Jeg tror det bare beviser hvor vanskelig det er å forutsi nøyaktig hva som skjer under havoverflaten. Våre fiskere har meddelt at de har sett veldig god rekruttering av reker, sier Tøfte.

Ikke gi kunder feil inntrykk

I motsetning til WWF-Norge mener Tøfte at et er mer enn nok reker i havet.

– Jeg mener det helt klart er det er en god bestand, og kvoten har blitt fisket opp mye tidligere enn forventet i år, sier han.

– Er ikke det å begynne på neste års kvote å skyve problemet foran seg?

– Det er mye reker i havet og det er ingen grunn til å stanse fisket av den grunn. At man setter en kvote og at det noen datoer her, er ikke noe naturen bryr seg om, sier Tøfte.

Han mener det er riktig å fortsette fisket når det er så god bestand.

– Det er i hvert fall viktig at kunder og forbrukere ikke får et inntrykk av at det ikke er reker i havet. For det er det mye av, sier han.

– Fiskerne er selv skyld i det

Fisker Odd Pettersen på båten Lillevik sier det er leit at det nå blir stopp i rekefiske

– Det er uheldig med stoppen nå. Men det er egetlig vår egen feil, sier den erfarne fiskeren.

Han sier de siden oktober har vært klar over at periodekvoten i årets siste tredel ville bli oppfisket før årets slutt.

– Vi er enige om at de er uheldig for markedet at det blir overfyllt i begynnelsen av perioden. Men vi stiller oss selv spørsmålet om hvorfor det blir slik.

Han sier det er noe i reguleringen som er problemet.

– Fiskernes egen organisasjon burde porsjonert ut kvoten, da hadde det blitt reker å få tak i frem til jul, sier Pettersen.

Han er enig i at kvoten er for liten.

– For det er nok av reker her. Det er langt mer ressurser i havet enn det kvoten tilsier. Men i årene før var det litt lite, derfor er kvoten såppass lite, sier han,

Tror ikke importreker vil ta over markedet på sikt

Han har ikke noe tro på at EU vil finne noen løsning på problemet på dagens møte i Irland.

– Så nå får vi finne oss i det vi selv har rotet oss opp, og klare oss selv frem til jul, sier han.

Han sier det nok vil komme importreker i butikkene og utsalgene. Men han er ikke bekymret for at de vil miste markedsandeler på sikt.

– Folk vil helst ha reker fra Sølandet, det er jeg ikke i tvil om, sier fiskeren med et smil.