NRK Meny
Normal

Fire tips til ugress du kan spise

Luker du i bedet når du klargjør for årets hagesesong? Ta vare på ugresset! Mye av det kan du bruke i maten.

Stephen Barstow spiser løvetann

PLANTESPISER: Stephen Barstow er vegetarianer og spiser nesten bare planter fra egen hage.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Ugress er gratis og tilgjengelig for alle. Også har det vist seg at næringsinnholdet i ugressplantene faktisk er høyere enn i grønnsakene vi kjøper i butikken, sier Stephen Barstow.

I vårsola på Hvaler guider den tidligere havforskeren en gruppe hageentusiaster gjennom spiselige vekster vi alle kan finne i hagen og i naturen. Hjemme i hans egen hage i Malvik i Trøndelag vokser det 2000 spiselige vekster.

Brødskive med blomst

FARGERIK: Barstow pynter gjerne brødskiva med spiselige blomster.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Da jeg kom til Trondheim fra Storbritannia i 1981 virket det nesten som om det var ulovlig å spise grønnsaker i Norge. Men nå er det heldigvis en grønn bølge over landet. Det er sunt å få i seg grønne vekster, sier han til NRK.

Barstow ble i 2003 verdensmester i salatlaging med sine 537 forskjellige ingredienser. Her får du hans tips til fire spiselige vekster du garantert finner i hagen eller i nabolaget.

Løvetann

Løvetann

VERDENS VIKTIGSTE: – For meg er løvetann en av verdens viktigste planter, sier Barstow. Han mener planten er en helt fantastisk matplante.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Løvetann er en flerårig urt som er utbredt i de fleste områder av verden. Planten har en lang tradisjon som folkemedisin både i Europa og blant nordamerikanske indianere.

– Man kan lage en hel middag av bare løvetann. Man kan bruke røttene som rotgrønnsak, bladene i salat og blomsterstilkene kan du koke som nudler. Det elsker til og med barn! Blomsterknoppene kan fermenteres, og kronbladene er veldig fine i salater. Dessuten kan man lage løvetannvin-, te og kaffe. Også er løvetann en fantastisk forebyggende medisin, skryter havforskeren.

Stephen Barstow

PLANTEELSKER: Stephen Barstow leder foreningen Kunnskap og vern av nytteplanter i Norge (KVANN) og samler på spiselige vekster.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Mjødurt

Mjødurt

SMAKER SPESIELT: Planten får kremhvite blomster mellom juni og september. – Blomstene lukter vidunderlig, mener Barstow.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Mjødurt kan bli opptil 1,5 meter høy. Denne vokser over hele landet, gjerne i nærheten av bekker og vann. Også mjødurt er mye brukt som folkemedisin.

– Den har en veldig spesiell smak, det minner nesten litt om smaken du får på besøk hos tannlegen. Denne er ikke så god alene, men er smaker veldig godt i for eksempel en blandingssalat.

Planten kan både kokes, tørkes eller spises rå.

Skvallerkål

Skvallerkål

UGRESS: Slår først en skvallerkål seg ned med rot kan du forvente at den overtar blomsterbedet ditt. Hvorfor ikke spise den?

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

De fleste ser på denne planten som ugress og den dukker opp uønsket i de aller fleste hagene i Norge. Planten er flerårig.

– Denne er blant de aller sunneste grønnsakene du kan finne. Den er stappfull av mineraler og antioksidanter. Jeg bruker det i maten min hver eneste dag om våren, forteller Barstow.

Skvallerkål kan brukes i for eksempel brød, suppe, eggerøre og salat.

Vær oppmerksom på at den giftige hvitveisen kan ligne på skvallerkål før den får blomster.

Marikåpe

Marikåpe og Mjødurt

KILDE TIL ANTIOKSIDANTER: Marikåpe vokser vilt over hele landet.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Marikåpe er en flerårig plante du finner over hele landet. Barstow bruker ofte bladene i matlaging.

– Marikåpe er deilig i salat.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fortsatt alvorlig etter ran

    Tilstanden er fortsatt alvorlig for mannen i 60-årene som ble angrepet under et ran i Rygge tidligere denne uka. Mannen var hjemme i sin bolig sammen med kona da to maskerte menn brøt seg inn og angrep ekteparet med balltre og øks. Politiadvokat Anders Svarholt forteller at mannen fortsatt ligger på sykehuset på Kalnes, men han kan nå gjøre rede for seg. Tyvene stakk fra stedet med flere verdisaker i tillegg til ekteparets bil. Politiet har nå fått tips om bilen, og har tro på at de kan finne den, slik at de kan komme seg videre i etterforskningen.

  • Døde etter arbeidsulykke

    En 33 år gammel mann fra Moss døde på sykehus etter en arbeidsulykke ved bedriften Contiga i Moss i går, skriver Moss Avis. Bedriften produserer betongelementer og mannen kom i klem mellom to maskindeler ved en støpemaskin. Politiet etterforsker ulykken og Arbeidstilsynet skal i løpet av dagen gjennomføre et tilsyn ved bedriften, ifølge avisa.