– Ugress er gratis og tilgjengelig for alle. Også har det vist seg at næringsinnholdet i ugressplantene faktisk er høyere enn i grønnsakene vi kjøper i butikken, sier Stephen Barstow.
I vårsola på Hvaler guider den tidligere havforskeren en gruppe hageentusiaster gjennom spiselige vekster vi alle kan finne i hagen og i naturen. Hjemme i hans egen hage i Malvik i Trøndelag vokser det 2000 spiselige vekster.
– Da jeg kom til Trondheim fra Storbritannia i 1981 virket det nesten som om det var ulovlig å spise grønnsaker i Norge. Men nå er det heldigvis en grønn bølge over landet. Det er sunt å få i seg grønne vekster, sier han til NRK.
Barstow ble i 2003 verdensmester i salatlaging med sine 537 forskjellige ingredienser. Her får du hans tips til fire spiselige vekster du garantert finner i hagen eller i nabolaget.
Løvetann
Løvetann er en flerårig urt som er utbredt i de fleste områder av verden. Planten har en lang tradisjon som folkemedisin både i Europa og blant nordamerikanske indianere.
– Man kan lage en hel middag av bare løvetann. Man kan bruke røttene som rotgrønnsak, bladene i salat og blomsterstilkene kan du koke som nudler. Det elsker til og med barn! Blomsterknoppene kan fermenteres, og kronbladene er veldig fine i salater. Dessuten kan man lage løvetannvin-, te og kaffe. Også er løvetann en fantastisk forebyggende medisin, skryter havforskeren.
- Oppskrift: Syltet løvetann
Mjødurt
Mjødurt kan bli opptil 1,5 meter høy. Denne vokser over hele landet, gjerne i nærheten av bekker og vann. Også mjødurt er mye brukt som folkemedisin.
– Den har en veldig spesiell smak, det minner nesten litt om smaken du får på besøk hos tannlegen. Denne er ikke så god alene, men er smaker veldig godt i for eksempel en blandingssalat.
Planten kan både kokes, tørkes eller spises rå.
- Oppskrift: Mjødurtlikør og is
Skvallerkål
De fleste ser på denne planten som ugress og den dukker opp uønsket i de aller fleste hagene i Norge. Planten er flerårig.
– Denne er blant de aller sunneste grønnsakene du kan finne. Den er stappfull av mineraler og antioksidanter. Jeg bruker det i maten min hver eneste dag om våren, forteller Barstow.
Skvallerkål kan brukes i for eksempel brød, suppe, eggerøre og salat.
Vær oppmerksom på at den giftige hvitveisen kan ligne på skvallerkål før den får blomster.
- Oppskrift: Lasagne med skvallerkål
Marikåpe
Marikåpe er en flerårig plante du finner over hele landet. Barstow bruker ofte bladene i matlaging.
– Marikåpe er deilig i salat.
- Les også: Antioksidanter i veikanten