De fleste har hørt at blåbær og bringebær er gode kilder til antioksidanter, men nå viser nye undersøkelser at viltvoksende planter som marikåpe, mjødurt og geitrams er stappfulle av antioksidanter.
LES OGSÅ:
- Analysetallene viser høyere verdier av antioksidanter i endel ville vekster enn i for eksempel blåbær, sier forsker Gunnlaug Røthe fra Bioforsk Nord Holt.
Hindrer farlig oksidasjon
Antioksidanter er næringstoffer som motvirker oksidativt stress - eller celleskade - på grunn av frie radikaler.
Alle kroppens celler, vevsvæsker og organer må beskyttes mot skadelig oksidasjon.
Røthe har undersøkt antioksidantinnholdet i viltvoksende arter som gran, mjødurt, geitrams, gressløk, marikåpe, fjellmarikåpe, brennesle, østersurt, groblad, gullris, engsyre, ryllik, kvann og bjørk i Troms fylke.
- Blomstene av mjødurt og hele den overjordiske delen av fjellmarikåpe har det høyeste innholdet av antioksidanter, sier Røthe.
LES OGSÅ:
Bare blåbær...
Mjødurtblomster fra Tromsø inneholdt 215 mmol antioksidanter per 100 gram tørr vare, mens fjellmarikåpe hadde 202,3 mmol per 100 gram tørr vare.
Til sammenligning har nyper 208 og blåbær 47,5 mmol per 100 gram tørr vare.
- Ut fra denne og andre undersøkelser kan man konkludere med at mange viltvoksende planter har høyt innhold av stoff som kan ha positive helsemessige effekter, sier forskeren.
LES OGSÅ:
Det er sannsynligvis nødvendig med forskjellige antioksidanter av ulike kjemiske egenskaper for at alle kroppens celler og væsker skal beskyttes fullt mot skadelig oksidasjon.