NRK Meny
Normal

Antioksidanter i veikanten

Ville vekster som marikåpe, geitrams og mjødurt er den nye helsematen.

Duggfrisk marikåpe
Foto: Hans H. Bjørstad

De fleste har hørt at blåbær og bringebær er gode kilder til antioksidanter, men nå viser nye undersøkelser at viltvoksende planter som marikåpe, mjødurt og geitrams er stappfulle av antioksidanter.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

- Analysetallene viser høyere verdier av antioksidanter i endel ville vekster enn i for eksempel blåbær, sier forsker Gunnlaug Røthe fra Bioforsk Nord Holt.

Blåbær

Blåbær er kjent for å være en god kilde til antioksidanter.

Foto: Bjørg Hernes

 

Hindrer farlig oksidasjon

Antioksidanter er næringstoffer som motvirker oksidativt stress - eller celleskade - på grunn av frie radikaler.

Alle kroppens celler, vevsvæsker og organer må beskyttes mot skadelig oksidasjon.

Røthe har undersøkt antioksidantinnholdet i viltvoksende arter som gran, mjødurt, geitrams, gressløk, marikåpe, fjellmarikåpe, brennesle, østersurt, groblad, gullris, engsyre, ryllik, kvann og bjørk i Troms fylke.

- Blomstene av mjødurt og hele den overjordiske delen av fjellmarikåpe har det høyeste innholdet av antioksidanter, sier Røthe.

LES OGSÅ: Det grønne mirakelet

Bare blåbær...

Mjødurtblomster fra Tromsø inneholdt 215 mmol antioksidanter per 100 gram tørr vare, mens fjellmarikåpe hadde 202,3 mmol per 100 gram tørr vare.

Mjødurt

Mjødurt inneholder mye antioksidanter, viser nye målinger.

Foto: NRK

 

Til sammenligning har nyper 208 og blåbær 47,5 mmol per 100 gram tørr vare.

- Ut fra denne og andre undersøkelser kan man konkludere med at mange viltvoksende planter har høyt innhold av stoff som kan ha positive helsemessige effekter, sier forskeren.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bringebær

Det er sannsynligvis nødvendig med forskjellige antioksidanter av ulike kjemiske egenskaper for at alle kroppens celler og væsker skal beskyttes fullt mot skadelig oksidasjon. 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.