Hopp til innhold

Samordner etterforskning av trussel- og hatbrev

Oslo-politiet koordinerer etterforskningen av de trussel- og hatbrevene til Utøya-pårørende.

Trusselbrev

BREV OVERLEVERT POLITIET. Sammen med et maskinskrevet brev lå det også en pose med hundedritt i konvolutten Trond Blattmann mottok lørdag .

Lederen for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, mottok lørdag et nytt trusselbrev i posten.

Sammen med et maskinskrevet brev lå det også en pose med hundedritt i konvolutten.

Blattmann er en av mange Utøya-pårørende som har fått hat- og trusselbrev.

Både brevet som kom lørdag og de tre foregående hatbrevene som Trond Blattmann og hans kone har fått de siste månedene, er sendt videre til politiet i Oslo, opplyser politiet i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Oslo-politiet koordinerer nå etterforskningen av de etter hvert ganske mange trussel- og hatbrevene som er kommet til Utøya-pårørende.

Marit Trønnes Lie

FIKK SJIKANEBREV. Marit Trønnes Lie fra Halden mistet den ene datteren på Utøya, den andre ble livstruende skadet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Utøya-ofre beskyldes for landssvik

Marit Trønnes Lie fra Halden mistet den ene datteren på Utøya, den andre ble livstruende skadet. I et brev adressert til moren tidligere i år, blir døtrene kalt landssvikere.

- Den som har sendt det, kunne like gjerne ha slått meg i ansiktet. Jeg ble helt satt ut, redd, utrygg og lei meg. Man går rett i kjelleren nå man får en slik melding. Det er en ekstra belastning på hvordan man har det fra før.

Da hun åpnet brevet fikk hun sjokk. I brevet lå det et ark med teksten:

«Ang. Regjeringsbygningen og Utøya. De som ble drept eller skadet, var landssvikere!»

Les også:

Fikk beskjed om å ikke nevne det i media

Trønnes Lie har ingen tanker om hvem som kan ha sendt brevet, men hun tror at målet var å ramme henne.

Hun har nå anmeldt saken til politiet.

- Jeg ringte til politiet, som kom og hentet brevet. Så ringte jeg til advokaten min, og hun ga meg råd. Først sa hun at jeg ikke skulle gå til media, men jeg synes at det er viktig å få dette frem.

Hun sier til NRK at hun hadde tidligere har tenkt tanken på at hun skulle kunne få et slikt brev. Hun ble allikevel sjokkert da hun åpnet posten i går.

- Det er forskjell på å tenke at man kan få et brev, og det å faktisk få brevet. Det gjør noe med deg, det er ekkelt. Jeg bruker mye energi på dette.

Les også:

 Trond Henry Blattmann

FLERE FÅR TRUSSELBREV. Blattmann mener han får brev fordi han som leder av den nasjonale støttegruppa er mye framme i media. Men han er ikke alene.

Foto: NRK

- Må stoppe

Blattmann mener han får brev fordi han som leder av den nasjonale støttegruppa er mye framme i media.

Men han er ikke alene. Også flere andre i støttegruppa har opplevd å få trusselbrev, og det har også flere av ungdommene som overlevde 22. juli.

– Gud vet hvem som sender dette, men det må i alle fall stoppes. Folk opplever dette som utrolig belastende.

Vi har mistet våre barn på Utøya, og så skal vi i tillegg få brev som sier at det er vi som har skylda for det som har skjedd, og at vi bare har oss selv å takke. Det er klart at det er tøff kost. Jeg vil be dem som sender slike brev om å slutte med dette, sier han til NRK.no.