Hopp til innhold

Utøya-ofre beskyldes for landssvik

Marit Trønnes Lie mistet den ene datteren på Utøya, den andre ble livstruende skadet. I et brev adressert til moren, blir døtrene kalt landssvikere.

Brevet som ble sendt til Marit Trønnes Lie

Dette er brevet som ble sendt til Marit Trønnes Lie.

Foto: Stein ove Korneliussen / NRK

– Den som har sendt det, kunne like gjerne ha slått meg i ansiktet. Jeg ble helt satt ut, redd, utrygg og lei meg. Man går rett i kjelleren nå man får en slik melding. Det er en ekstra belastning på hvordan man har det fra før.

Det var tirsdag at det makabre brevet dumpet ned i postkassa til Marit Trønnes Lie fra Halden.

Da hun åpnet brevet fikk hun sjokk. I brevet lå det et ark med teksten:

«Ang. Regjeringsbygningen og Utøya. De som ble drept eller skadet, var landssvikere!»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marit Trønnes Lie

Marit Trønnes Lie fra Halden synes det var ekkelt å få brevet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Konvolutten var adressert til henne, og var skrevet med håndskrift. Selve brevet var skrevet med trykt skrift.

– Jeg tok det veldig personlig, for brevet var stilet til meg. I tillegg var både de som ble drept, og de som ble skadet ble nevnt, og jeg har opplevd begge deler. De som var på Utøya, men som ikke ble skadet står det ingenting om.

Marit mistet datteren Elisabeth på Utøya 22. juli. Hennes andre datter, Cathrine berget livet, men ble hardt skadet.

Fikk beskjed om å ikke nevne det i media

Trønnes Lie har ingen tanker om hvem som kan ha sendt brevet, men hun tror at målet var å ramme henne. Hun har nå anmeldt saken til politiet.

– Jeg ringte til politiet, som kom og hentet brevet. Så ringte jeg til advokaten min, og hun ga meg råd. Først sa hun at jeg ikke skulle gå til media, men jeg synes at det er viktig å få dette frem. I går visste jeg ikke at det var andre som også hadde fått slike brev, men det vet jeg i dag. Dersom noen av de unge skulle få brev, så vet de nå at det er flere som har fått det, sier hun.

Hun sier til NRK at hun hadde tidligere har tenkt tanken på at hun skulle kunne få et slikt brev. Hun ble allikevel sjokkert da hun åpnet posten i går.

– Det er forskjell på å tenke at man kan få et brev, og det å faktisk få brevet. Det gjør noe med deg, det er ekkelt. Jeg bruker mye energi på dette.

Til Halden Arbeiderblad sier politiinspektør i Østfold politidistrikt, Tommy Brøske at politiet ser alvorlig på saken.

– Vi er i starten på etterforskningen og vurderer om dette er en sak i større en sammenheng. Vi mottar gjerne tips i saken, sier han.

– Må ta det imot på en så god måte som mulig

Helge Kolstad

Helge Kolstad i støttegruppa beundrer Marit Trønnes Lie, for å stå frem.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Leder i støttegruppa etter 22. juli, og Ap-politiker Helge Kolstad, mottok beskjeden om brevet med smerte.

– Jeg fikk vondt innerst i hjerterota da jeg hørte om dette, for dette går til de som er aller hardest rammet. Dette er helt hjerteløst, og det gjør vondt.

Han sier at slike henvendelser har vært diskutert i støttegruppa tidligere, men han håper at det ikke kommer flere slike brev.

– Det er vært et tema. Dette er et kjent fenomen i situasjoner hvor folk har det vanskelig. Vi får krysse fingrene for at det ikke er noen som blir smittet, og finner på å gjøre det samme.

– Vi kan ikke hindre folk i å sende, men vi kan passe på at vi tar det imot på en så god måte som mulig. Jeg er full av beundring for Marit, som tør å stå frem med dette, og gi dette et menneskelig ansikt. Det tror jeg er viktig.