Hopp til innhold

– Kan være sendt av personer med en sykdomshistorie

Spesialenheten undersøker om det kan være noen sammenheng mellom flere trusselbrev som er sendt til etterlatte etter terrorhandlingen på Utøya.

Utøya brev og Tommy Brøske

Tommy Brøske sier at politiet ser om det finnes noen sammenheng mellom brevene som er sendt til pårørende etter 22. juli.

Foto: Stein Ove Korneliussen/Kjell Olav Nordberg

– De kunne like gjerne ha slått meg i ansiktet, jeg ble helt satt ut.

Tirsdag mottok Marit Trønnes Lie fra Halden et brev som beskriver de som ble drept eller skadet på Utøya som landssvikere.

Hun mistet den ene datteren på Utøya, mens den andre ble livstruende skadet. Politiet har valgt å sette i gang full etterforskning av brevet.

– Etter vår vurdering, så er innholdet i brevet av en hensynsløs art, sier Tommy Brøske, leder av spesialenheten SEUT.

Politiet vet ikke hvem som har sendt brevet, men har likevel gjort seg noen tanker om avsenderen.

– Det er ikke noe ukjent at denne form for brev kan være sendt av personer med en sykdomshistorie.

Frykter at noe skal skje

NRK er kjent med minst to andre sjikanebrev. Politiet vil ikke ut med detaljer, men sier de undersøker om det er en sammenheng mellom brevene.

– Vi er i gang med etterforskning, og jobber ut ifra noen hypoteser og tanker, men å kommentere eksakte ledetråder kan jeg ikke gjøre nå, sier Brøske.

Marit Trønnes Lie ble sjokkert da hun fikk brevet – og hun frykter at noe kan skje.

– Fornuften min sier at det selvfølgelig ikke skjer noe. Men det mest urealistiske man kan tenke seg har jo allerede skjedd, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marit Trønnes Lie

Marit Trønnes Lie mistet den ene datteren, og fikk den andre hjem hardt skadet, etter Utøya.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Forbereder seg på flere brev

Leder av støttegruppen i Østfold etter 22. juli, Helge Kolstad hadde selv en sønn på Utøya som overlevde. Han har ikke mottatt et lignende brev selv, men sier han ble sjokkert da han hørte om brevet som var blitt sendt til Trønnes Lie.

– Det er rett og slett smertefullt. De som har fått dette brevet er de som er aller hardest rammet. Jeg vil tro at dette er folk som ikke vet helt hva de gjør. Selv om de kanskje har andre motiver, så mangler de empati. De har ikke evnen til å forstå hva dette gjør med folk.

Kolstad sier at støttegruppa nå forbereder seg på at det kan komme flere lignende brev.

– Vi kan forberede oss, og sørge for at det er en skulder å gråte på, og at det er noen som er behjelpelige med å forklare hva dette kan være. Forklare at det står noen bak som ofte kunne trenge en behandling selv.