Hopp til innhold

En død av legionella-smitte i Østfold

Fire personer er smittet av legionellabakterien i Østfold. En mann fra Fredrikstad er død, mens en annen ligger på intensiven, melder Folkehelseinstituttet.

Legionella, Scanpix

Folkehelseinstituttet og kommunalhelsetjenestene følger situasjonen nøye og gjennomfører videre undersøkelser av varmtvannsanleggene i de sykes boliger.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

LES: Ny kunnskap om legionella

LES: Legionellaalarm i Fredrikstad

Både den døde mannen og to andre av de smittede har adresser ulike steder i Fredrikstad. Den fjerde er bosatt i Sarpsborg.

Enkeltstående sykdomstilfeller

Alle de fire pasientene ble syke i tidsrommet 12. juni til 2. juli og alle er over 50 år, noe som er vanlig ved legionærsykdom.

Pasienten som er død, en 84-år gammel Fredrikstad-mann, hadde fra før en alvorlig, livstruende grunnsykdom, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ingen av de syke har vært i utlandet i tiden før de ble syke.

LES: Nytt regelverk mot legionella

Det er foreløpig ikke holdepunkter for å tro at smitten kommer fra noen felles kilde, og det skal trolig dreie seg om enkelttilfeller som ikke har sammenheng med hverandre.

Kommune- og smittevernlege i Fredrikstad, Svein Rønsen, sier det er vanskelig å si noe sikkert om smittekilden, men fastslår at den ikke stammer fra Borregaard, slik tilfellet var i 2005.

- Mest sannsynlig kan vi ikke påvise den med sikkerhet. Om vi kan forklare en eller to av smittekildene ut fra dyrking av legionellabakterier fra smittede, er for tidlig å si. Men det er ikke påvist legionella i hjemmene til de smittede, sier Rønsen til NTB.

Han sier det er viktig at folk tar forholdsregler mot legionærsyken. Det dreier seg enten om å la vann på minst 70 grader gå gjennom dusjslangen og dusjhodet, eller å legge disse i klorinvann en time.

Undersøker varmtvannsanlegg

Både Folkehelseinstituttet og kommunalhelsetjenestene følger situasjonen nøye og gjennomfører videre undersøkelser av varmtvannsanleggene i de sykes boliger og andre innretninger i kommunene som kan spre legionellabakterien.

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen, forteller at sykehuset også passer nøye på.

- Vi har per i dag registrert fire tilfeller i løpet av fire uker. Det er ikke veldig mange på en gang, men nok til at vi følger situasjonen tett, sier Erlandsen, som viser til at sykehuset har erfaring fra tidligere legionellautbrudd.

- Vi har en beredskapsplan for epedimier, og den vil vi følge hvis det skulle bli nødvendig. Men det er viktig å understreke at det ikke er snakk om en epedimi per i dag, sier Erlandsen.

LES: Legionellatiltak økte utslippene

Totalt er det meldt inn 18 tilfeller av legionærsykdom i Norge i år. Av disse hadde ni personer oppholdt seg i utlandet før de ble syke, mens de øvrige ni er antatt smittet i Norge.

Kritisk til legionellatiltak

Forrige gang legionella-bakterien herjet i Østfold, var i Sarpsborg og Fredrikstad våren 2005. Da ble 55 personer smittet hvorav ti døde.

LES: Kokende vann i dusjen

Det viste seg etter hvert at legionellautbruddet kom fra et skrubberanlegg på Borregaard fabrikker i Sarpsborg.

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) lanserte i februar i fjor forslag til flere tiltak som skal hindre spredning av legionella.

Dette var blan annet meldeplikt ved legionellasmitte, inspeksjonsordninger for visse typer innretninger og at det skal tas prøver dersom det oppstår et utbrudd.

Tiltakene mot legionella-smitte imponerte ikke seniorforsker Cathrine Ahlen ved Sintef.

-Jeg synes arbeidet står på stedet hvil, sa hun til NRK den gang.