NRK Meny
Normal

Nytt regelverk mot legionella

Regjeringen har vedtatt et nytt regelverk for å hindre nye utbrudd av legionella som i 2005 tok livet av ti personer i Østfold.

Dusj

Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu er også blitt endret slik at det stilles nærmere krav til dusjanlegg i tilknytning til badeanlegg og boblebad som er tilgjengelige for allmennheten, melder Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Ingrin Matilde Langvik / NRK

Under legionellautbruddet i Østfold i juni 2005 ble det avdekket at mange virksomheter hadde for dårlige rutiner for kontroll og vedlikehold og liten kunnskap om smittekilder og smittefare når det gjelder spredning av legionella.

Kongen i statsråd vedtok fredag et nytt regelverk for å hindre nye utbrudd av legionella, og endringene vil tre i kraft 1. januar 2008.

Usikkerhet i kommunene

Helse- og omsorgsdepartementet mener at det har vært usikkerhet i kommunene om hvordan de skal forholde seg til bedrifter eller virksomheter som har anlegg som kjøletårn for eksempel.

Det er derfor grunn til å tro at mange kommuner ikke hadde gjennomført tilsyn med slike innretninger, skriver Helse- og omsorgsdepartementet.

De forskriftsendringene som ble fastsatt fredag, stiller nærmere krav til forsvarlig drift og regelmessig ettersyn av innretninger som kan spre legionella via aerosol.

Slike innretninger er blant annet kjøletårn, luftskrubbere, faste og mobile vaskeanlegg, dusjanlegg, VVS-anlegg i sameier og borettslag, klimaanlegg med luftfukting, innendørs befuktningsanlegg og innendørs fontener.

Nye regler for badeanlegg

Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu er også blitt endret slik at det stilles nærmere krav til dusjanlegg i tilknytning til badeanlegg og boblebad som er tilgjengelige for allmennheten, melder Helse- og omsorgsdepartementet.

Virksomheter som har kjøletårn og luftskrubbere og boblebad som er tilgjengelige for allmennheten, skal melde ifra til kommunen.

I 2001 var det en legionella epidemi i Stavanger hvor 26 personer ble smittet, sju av dem døde. Smittekilden var et kjøletårn i et hotell i sentrum av byen.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Storfornøyde med lærernorm

    Utdanningsforbundet jubler over enigheten i statsbudsjettet som nå gir en maksgrense for antall elever i en klasse.

    – Dette er en sak vi har kjempet for i mange år, sier leder i Utdanningsforbundet i Østfold, Dagrun Lundsvoll.

  • Solid Comet-seier

    Comet vant til slutt 7-1 over Grüner i 1. divisjonskampen i ishockey. Dermed trygger haldenserne serieledelsen.