NRK Meny
Normal

Forsker skuffet over nye legionella-tiltak

Regjeringens nye tiltakspakke mot legionella-smitte imponerer ikke seniorforsker Cathrine Ahlen ved Sintef.

Legionella-bakterien
Foto: NRK

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) lanserte tidligere i uken forslag til flere tiltak som skal hindre spredning av legionella.

Blant tiltakene er meldeplikt ved legionellasmitte, inspeksjonsordninger for visse typer innretninger og at det skal tas prøver dersom det oppstår et utbrudd.

- Overrasket

Ifølge Cathrine Ahlen inneholder forslaget lite nytt.

- Jeg ble overrasket over at det ikke har skjedd noen ting. Jeg synes arbeidet står på stedet hvil, sier hun til NRK.

Hun reagerer spesielt på at eierne av innretningene selv må bekoste nye kontrollrutiner, og hevder myndighetenes metoder for å avdekke legionella er uegnede.

- Kan aldri avdekke legionella

- Myndighetene gir fortsatt inntrykk av at kimtallsmetoden er brukbar i legionella-kontroll, men den testen kan aldri avdekke legionella, så den er helt ubrukelig, sier Ahlen.

I mai 2005 mistet ti mennesker livet i Østfold etter å ha blitt smittet av legionella. Tidligere i februar ble nye sykdomstilfeller oppdaget i Bergen og Stavanger.

Helse- og omsorgsdepartementets forslag til nytt regelverk er sendt ut på høring med frist 11. mai.

 

 

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.