NRK Meny
Normal

Forsker skuffet over nye legionella-tiltak

Regjeringens nye tiltakspakke mot legionella-smitte imponerer ikke seniorforsker Cathrine Ahlen ved Sintef.

Legionella-bakterien
Foto: NRK

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) lanserte tidligere i uken forslag til flere tiltak som skal hindre spredning av legionella.

Blant tiltakene er meldeplikt ved legionellasmitte, inspeksjonsordninger for visse typer innretninger og at det skal tas prøver dersom det oppstår et utbrudd.

- Overrasket

Ifølge Cathrine Ahlen inneholder forslaget lite nytt.

- Jeg ble overrasket over at det ikke har skjedd noen ting. Jeg synes arbeidet står på stedet hvil, sier hun til NRK.

Hun reagerer spesielt på at eierne av innretningene selv må bekoste nye kontrollrutiner, og hevder myndighetenes metoder for å avdekke legionella er uegnede.

- Kan aldri avdekke legionella

- Myndighetene gir fortsatt inntrykk av at kimtallsmetoden er brukbar i legionella-kontroll, men den testen kan aldri avdekke legionella, så den er helt ubrukelig, sier Ahlen.

I mai 2005 mistet ti mennesker livet i Østfold etter å ha blitt smittet av legionella. Tidligere i februar ble nye sykdomstilfeller oppdaget i Bergen og Stavanger.

Helse- og omsorgsdepartementets forslag til nytt regelverk er sendt ut på høring med frist 11. mai.

 

 

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frikjent etter 10 år

    10 år etter at en mann fra Sarpsborg ble dømt til ett års fengsel for voldtektsforsøk er han frikjent, skriver VG Saken ble gjenopptatt i lagmannsretten etter at han anket saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og vant fram.

  • Overskudd i Eidsberg

    Eidsberg kommune gikk 30 millioner i pluss på driften i fjor av en samlet omsetning på 900 millioner kroner.

    Ifølge økonomisjef Ståle Rud skyldes overskuddet blant annet merinntekter på drøyt 8 millioner i skatt. Det mener han kommunen ikke uten videre kan regne med i år. forv