Dette må du ha med over grensa til Sverige

Førerkort, pass eller ID-kort? Etter at det ble økt grensekontroll i både Norge, Sverige og Danmark, har det har vært stor forvirring om hva slags identifikasjon man må ha med.

Grensekontroll utenfor Malmø

Politiet i Sverige startet i går grensekontroll utenfor Malmö. Alle må vise ID-papirer.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

I går innførte Sverige full ID-kontroll på grensen sør i landet mot Danmark. Kort tid etter gjorde Danmark det samme på sin grense mot Tyskland.

I slutten av november trappet også Norge opp grensekontrollen med økt kontroll på ferger og populære innfartsveier som Svinesund.

Etter den tid har det vært usikkerhet om hva man bør ha med seg som identifikasjon, også blant dem som handler på Nordby.

Benedikte Hermansen

Benedikte Hermansen har ikke med seg pass når hun handler på Nordby.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Jeg har ikke med pass, men sertifikat og vanlig legitimasjon. Jeg holdt på å ta med meg pass fordi jeg har hørt om det, men det har vært litt frem og tilbake om man må eller ikke, sier Benedikte Hermansen.

– Jeg har bare med sertifikat, ingen ID-papirer for øvrig, sier Thor Bergby.

Trenger ikke pass

For nordiske statsborgere holder det med nordisk førerkort eller et gyldig ID-kort utstedt av et nordisk land.

– Man må ha med seg identifikasjon. Både førerkort, ID-kort eller pass går fint. Det viktigste er å ha en form for identifikasjon, hvis ikke kommer du ikke inn i Sverige fra Danmark, sier Johan Hilding, stasjonssjef Strömstad-politiet.

Johan Hilding

Johan Hilding er stasjonssjef i Strömstad-politiet.

Foto: Petter Larsson / NRK

Men for ikke-nordiske statsborgere er det nødvendig med pass eller nasjonalt ID-kort.

– For mennesker som har oppholdstillatelse i Norge, men ikke er norsk statsborger, er det en god idé å ta med identifikasjon som styrker din identitet. Har man dét blir kontrollen enklere. Hvis man ikke har papirer med seg, kan man fort bli stående og vente fordi identiteten skal kontrolleres med diverse sentraler, sier Hilding.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 23.05

  • TV2: Etterforsker Bitcoinspor

    TV2 melder i kveld at politiet har fått tips om at den drepte 24-åringen hadde vekslet til seg et større pengebeløp fra bitcoins før han ble drept. Politiet bekrefter overfor TV2 at de har fått et slikt tips, men at de ikke kan si noe om etterforskningen nå.