Hopp til innhold

Dette kan unngås med såpe og vann

Noroviruset, bedre kjent som omgangssyke, slår til hvert år, men kan enkelt unngås.

Oppkast nå igjen

Symptomer på noroviruset er blant annet kvalme og oppkast.

Foto: Colourbox

TIdligere denne måneden ble en avdeling ved Sykehuset Østfold stengt på grunn av det smittsomme noroviruset. Viruset slår stort sett til hvert eneste år, med symptomer som kvalme, kraftig oppkast, løs mage og magesmerter.

Foretakstillitsvalgt Jane-Ann Lindahl fra Norsk Sykepleierforbund

Foretakstillitsvalgt Jane-Ann Lindahl fra Norsk Sykepleierforbund.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Foretakstillitsvalgt Jane-Ann Lindahl fra Norsk Sykepleierforbund ved Sykehuset Østfold mener fasiten for å unngå smitte er så enkelt som såpe og vann.

– Det enkle er at man vasker hendene, så lett som det er det, sier hun.

– Slurver

Tidligere har det vært anbefalt å bruke alkoholbasert hånddesinfeksjon for å unngå smitte, men nyere forskning viser at det ikke er effektivt nok mot norovirus.

– Man kan ikke unngå absolutt all smitte, men man kan begrense smitten betraktelig hvis alle vasker hendene. Da tenker jeg ikke bare på sykehuspersonell, men når man er hjemme også, sier Lindahl.

Hun sier det er viktig å passe på at barna vasker hendene når de kommer hjem fra barnehage eller skole. I tillegg er det veldig viktig at man gjør det viktig.

– Ofte slurver vi med det alle sammen. Vi ser jo ikke på hendene våre at det er bakterier på dem. Da er det lett å tenkte at man er ren på hendene.

Ofte glemt

Håndvask

Vask hendene godt også mellom fingrene og rundt tomlene er anbefalingen for å slippe å bli syk.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Bakteriene kan ligge under neglene, under ringer eller på fingertuppene.

– De ligger også i groper i furene i hendene våre. Man glemmer raskt å vaske mellom fingrene og rundt tomlene. Det er vel det stedet som oftest blir glemt, sier Lindahl.

Norovirus er den vanligste årsaken til smittsom magetarmsykdom og er ansvarlig for over halvparten av alle utbrudd av omgangssyke på verdensbasis.

I Norge er vi mest rammet om vinteren.

Heldigvis er sykdommen mild, selv om det ikke føles sånn mens det står på. De aller fleste blir friske av seg selv etter en til tre dager.