NORO-viruset er tilbake

Det smittsomme viruset er tilbake. Årets utbrudd er verre enn i fjor, sier smittevernoverlege

Illustrasjonsfoto (scanpix)
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

NORO-viruset gir mage- og tarminfeksjon som igjen gir kvalme, oppkast og diaré.

Noro-virus
Foto: Wikipedia

Sykehuset stenger avdeling


Til sammen 16 ansatte og 8–10 pasienter ved sykehuset Østfold er eller har vært smittet av viruset. Derfor har de måttet stenge en avdeling, og tømme en annen for korridorpasienter, sier smittevernoverlege Jon Birgir Haug

– Det er tilfeldig hvor det rammer, men i år var det lungeavdelingen. Det er litt uheldig for det er en travel avdeling.

Ikke farlig


Sykdommen er kortvarig for de fleste, men er du syk fra før kan det ta lengre tid å bli frisk. Det er ikke farlig på noen måte, forsikrer Haug, men sier det fører til problemer på et travelt sykehus.

– Når det er såpass ille, må vi stenge og smittevaske før vi åpner igjen.

De ansatte ved smittede poster får kun jobbe med pasienter på den aktuelle posten for ikke å spre smitte til andre avdelinger, men pårørende kan fortsatt komme på besøk.

Ikke til å unngå


Viruset er veldig smittsomt, og vanskelig å unngå. Haug råder alle til å være nøye med håndhygienen, men sier det ellers er lite en kan gjøre for å beskytte seg. Selv gleder han seg til å flytte til det nye sykehuset på Kalnes.

– Der vil alle rommene være enerom. Det gjør det lettere å isolere smitte. Dessuten har vi en utfordring her med at gulv, vegger, tak og utstyr er gammelt og slitt og vanskelig å holde skikkelig rent.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nominert til prestisjepriser

    Tre østfoldinger er blant de nominerte til Grammy-prisen i USA. Cashmere Cat, eller Magnus August Høiberg fra Halden, er nominert i kategorien Beste R&B-låt for Tory Lanez-låten «Luv». I tillegg er Askim-mannen Tor Erik Hermansen fra Stargate nominert i kategorien Beste låt til visuell media for Shakira-låten «Try Everything». Fred Ball fra Fredrikstad er nominert for produsent-rollen på Rihanna-albumet «Anti».

    Cashmere Cat
    Foto: David Leth Williams / NTB scanpix
Se nyhetene direkte klokken 18.45 og 20.55. Programleder er Lotte Olsen.