NRK Meny
Normal

NORO-viruset er tilbake

Det smittsomme viruset er tilbake. Årets utbrudd er verre enn i fjor, sier smittevernoverlege

Illustrasjonsfoto (scanpix)
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

NORO-viruset gir mage- og tarminfeksjon som igjen gir kvalme, oppkast og diaré.

Noro-virus
Foto: Wikipedia

Sykehuset stenger avdeling


Til sammen 16 ansatte og 8–10 pasienter ved sykehuset Østfold er eller har vært smittet av viruset. Derfor har de måttet stenge en avdeling, og tømme en annen for korridorpasienter, sier smittevernoverlege Jon Birgir Haug

– Det er tilfeldig hvor det rammer, men i år var det lungeavdelingen. Det er litt uheldig for det er en travel avdeling.

Ikke farlig


Sykdommen er kortvarig for de fleste, men er du syk fra før kan det ta lengre tid å bli frisk. Det er ikke farlig på noen måte, forsikrer Haug, men sier det fører til problemer på et travelt sykehus.

– Når det er såpass ille, må vi stenge og smittevaske før vi åpner igjen.

De ansatte ved smittede poster får kun jobbe med pasienter på den aktuelle posten for ikke å spre smitte til andre avdelinger, men pårørende kan fortsatt komme på besøk.

Ikke til å unngå


Viruset er veldig smittsomt, og vanskelig å unngå. Haug råder alle til å være nøye med håndhygienen, men sier det ellers er lite en kan gjøre for å beskytte seg. Selv gleder han seg til å flytte til det nye sykehuset på Kalnes.

– Der vil alle rommene være enerom. Det gjør det lettere å isolere smitte. Dessuten har vi en utfordring her med at gulv, vegger, tak og utstyr er gammelt og slitt og vanskelig å holde skikkelig rent.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter storinnrykk til Moss- FFK

    Det er solgt nærmere firetusen billetter til ettermiddagens lokaloppgjør mellom Moss og Fredrikstad. De to østfoldrivalene møtes til seriekamp i 2. divisjon på Melløs klokken 16 i dag.

    Melløs Stadion
    Foto: Espen Torgersen
  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.