NRK Meny
Normal

Son var det nye sykehusets første pasient

Vennene til Son Ngoc Pham må regne med å få høre det: Han var den aller første pasienten på den nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg.

Østfoldsykehusts første pasient

Son Ngoc Pham var det første pasienten på det flunkende nye sykehuset.

Foto: Anders Winlund / NRK

Sarpingen skulle på en kontrolltime på øre-nese-halsavdelingen på Sykehuset Østfold Kalnes i morges. Han ble tatt høytidelig tatt imot da han kom, sykehusdirektør Just Ebbesen håndhilste på ham.

Sykehusdirektør Just Ebbesen er fornøyd med at det nye Østfoldsykehuset nå er tatt i bruk. Prosjektleder Frøydis Høgsæt forklarer hvordan flyten gjennom bygget er fargekodet.

Sykehusdirektør Just Ebbesen er fornøyd med at det nye Østfoldsykehuset nå er tatt i bruk. Prosjektleder Frøydis Høgsæt forklarer hvordan flyten gjennom bygget er fargekodet. Reporter: Hilde Erlingsen, foto: Bjørn Ruud.

Det var folksomt i resepsjonen da Son Ngoc Pham kom til sykehuset. Det var masse helsepersonell i hvite frakker og mange pressefolk. Etter hvert strømmet det også flere pasienter til. De ble møtt av store fat med boller.

Legetimen på poliklinikken ble spesiell for Son.

– Følg lilla strek

– Jeg tenkte først at dette blir spennende. Etter hvert slo det meg: Hvor skal jeg? Det her er helt nytt for meg, jeg vet ikke hvor jeg skal, forteller han.

Han gikk litt rundt og funderte på hvor han skulle, men det tok ikke lang tid før noen tok kontakt og han fikk forklaring om hvor han skulle gå.

– Jeg skal følge lilla strek, så kommer jeg dit jeg skal.

Det er noen få avdelinger som er i drift på det nye sykehuset. Inneliggende pasienter fra psykisk helsevern og barne- og ungdomsspsykiatrien flytter inn fra i dag. I tillegg er poliklinikkene for øre-nese-hals, nevrologi, dialyse og bildediagnostikk i drift fra i dag.

Innsjekkingsautomater

I resepsjonen er det store skjermer med informasjon om hvordan pasientene skal forholde seg. I tillegg er det «innsjekkingsautomater», på samme måte som på en flyplass. Pasientene taster inn kode og får beskjed om hvor de skal.

– Det er jo oppmerket hele veien, så jeg skal nok finne fram, sa Son Ngoc Pham.

– Du kommer du til å fortelle vennene dine at du var den aller første pasienten på det nye sykehuset?

– De skal nok få høre det: At jeg var den første pasienten. Det er litt spesielt å være den første.

Just Ebbesen på det nye sykehuset på Kalnes

En smilende sykehusdirektør Just Ebbesen kunne i morges ta imot de aller første pasientene på det nye sykehuset.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha østersdugnad langs kysten

    Tusenvis av oss ble med for å rense strendene for søppel, nå vil Oslofjordens Friluftsråd ha folk til å plukke stillehavsøsters. Arten har etablert seg med rekordfart langs hele Østfoldkysten. Friluftsrådets direktør Rune Svensson håper folk stiller opp på denne ryddeaksjonen også.

    Hånd med stillehavsøsters
    Foto: Trausti Sigurdsson
  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.