NRK Meny
Normal

Dekk-kontrollene fortsetter uansett

Vegdirektoratet undersøker lastebileiernes påstander om at utenlandske vogntog kan manøvrere seg rundt nye norske dekkregler. Men uansett skal vogntog kontrolleres på stedet, og stanses og bøtlegges om nødvendig, sier overingeniør Arne Larsen Island.

Vogntoget var utstyrt med tynnslitte dekk

Alvorlige brudd på dekkregler og vinterdekkpåbud førte til kjøreforbud og gebyrer i fjor, og vil fortsatt gjøre det i år.

Foto: Thor Paulsen

Norsk Lastebileierforbund (NLF) kritiserte i går de nye reglene for vinterdekk for tungtransporten. Mellom 15. november og 31. mars er det påbudt med vinterdekk på alle hjul og alle akslinger i Norge, hvis vogn eller trekkvogn veier mer enn 3.5 tonn.

Men slik NLF ser det, er det nå mulig å omgå reglene siden det er tillatt med såkalte Mud and Snow-dekk.

– Myndighetene har valgt å tillate dekk som ikke er egnet på norske vinterveier i det hele tatt. Det vil komme utenlandske sjåfører til Norge som tror de kjører på vinterdekk, når det i virkeligheten er et sommerdekk, sa administrerende direktør Geir A. Mo i NLF i går.

Sjekker NLFs påstander

– De påstandene står enn så lenge for Lastebileierforbundets regning. Vi undersøker saken, sier overingeniør Arne Larsen Island i Vegdirektoratet.

– Er det som de sier, at sommerdekk kan får vinterdekkmerking, så er jo ikke det bra i det hele tatt.

Direktoratet har fått føringer fra Samferdselsdepartementet, og Island regner med at de har utredet dette i god tid før vinterdekkpåbudet trer i kraft i november.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) lover også å ta grep hvis det viser seg at sjåfører utnytter reglene.

Kan fremdeles gi kjøreforbud på stedet

Imens har grensekontrollørene ingen grunn til å reagere annerledes i dag enn de gjorde før. På Svinesund betyr det at arbeidsbyrden ikke mindre i år.

– Det blir et stort fokus på dekk, og på at kjøretøy og vogntog er sikret i forhold til veg og føre, sier Island.

Dekk blir vurdert ut fra kjøresituasjonen der og da, fortsetter han. Biltilsynets kontrollører kan fremdeles ilegge førere kjøreforbud. Mangler førere også pålagte vinterdekk, risikerer de å bli ilagt gebyrer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte over i feil felt

    Tre personer er kjørt til Kalnes sykehus for sjekk etter trafikkulykken på riksvei 115 i Skiptvet. De skal ikke åpenbare skader. Forklaringer fra vitner og spor på stedet tilsier at det er ene kjøretøyet som har kommet over i motgående. Politiet oppretter sak. Foretar midlertidig beslag av førerkortet til fører av sistnevnte bil.

  • Ulykke på riksvei 115

    To biler skal ha frontkollidert på riksvei 115 ved Haug i Skiptvet. Tre personer er involvert, men skal ikke være betydelig skadd. Indre Østfold brannvesen er på vei.