Hopp til innhold

Brannvesenet ber røykere være ekstra forsiktige

Brannsjefen i Fredrikstad ber røykere om å være oppmerksomme på hvor de stumper sigaretten. – Røykerne må tilpasse seg det som er realiteten nå.

Hånd med sigarett

Røykere bør være svært forsiktige med hvor de stumper sigaretten når det er så tørt som det er nå, advarer brannvesenet.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– De få av oss som fremdeles røyker må være nøye med hvor de stumper sigaretten. Vi har hatt tilfeller hvor sigarettsneiper har antent skogbunnen, forteller brannsjef Stein Laache i Fredrikstad brannvesen.

Det er fremdeles knusktørt i skogen i Sør-Norge og brannvesenet i flere fylker har lagt ned forbud mot all åpen ild i skog og mark frem til det kommer en skikkelig rotbløyte.

Men det er lite som tyder på at det kommer med det første, ifølge statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

– Nei, det er ikke noe å se. Det vil være veldig tørt fortsatt den neste uken, sier han.

Storbrann startet av sigarett

Brannsjef Stein Laache understreker at forbudet mot åpen ild i skog og mark også gjelder sigaretter.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har antall nordmenn som røyker daglig sunket kraftig de siste årene, men fremdeles røyker hver tiende nordmann.

Brannsjef Stein Laache i Fredrikstad

Brannsjef Stein Laache i Fredrikstad brannvesen understreker at forbudet mot åpen flamme også gjelder sigaretter.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Det er strengt forbudt med bruk av åpen ild i innmark og skog. Hvis man røyker, så må man faktisk tilpasse den vanen til det som er realiteten nå, sier Laache.

Så det er heller ikke tillat med røyking i skogen?

– All bruk av åpen ild er forbudt. Skogbrannfaren er fremdeles ekstrem og det er utrolig lite som skal til før vi får en skogbrann sånn som det er nå, sier brannsjefen.

De siste årene har sigaretter i naturen fått skylden for flere skog- og bygningsbranner. I 2013 fikk en 19 år gammel mann et forelegg på 8000 kroner etter å ha kastet fra seg en sigarettsneip da han gikk tur til Vårlivarden i Rogaland.

Sigaretten førte til en skogbrann på mellom fire og fem kvadratkilometer, og brannvesenet brukte tre dager på å få kontroll på flammene.

Slik startet brannen ved Vårlivarden

Brannen ved Vårlivarden i Sandnes i 2013 startet etter at en ung mann kastet fra seg en sigarettsneip i naturen.

Foto: Hanne Carine Jensen

Kaster sneiper ut av vinduet

Også brannmester Ole Petter Hansen ved Sarpsborg brannvesen ber røykere om å være ekstra forsiktige med hvor de kaster røyken når det er så tørt som det er nå.

Brannmester Ole Petter Hansen kjenner på varmen

Brannmester Ole Petter Hansen i Sarpsborg ber røykere om å være forsiktige når det er tørt i skogen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Folk kjører bil og røyker, så sveiver de ned vinduet og bare knipser sneipen ut i naturen. De tror den lander på veien, men så kan den blåse litt lenger og bli liggende i grøfta og gløde en stund før det kan ta fyr, sier han.

Hansen har også vært med på brannutrykninger der knuste glassflasker har ført til brann.

– Det er fortsatt en del glassflasker som er i bruk. Hvis de blir knust i naturen, så kan den tykke bunnen fungere som et forstørrelsesglass, advarer han.