Bønder redde for blå-blå regjering

Tollsatser på mat fra utlandet kan gå ned etter høstens valg. Bekymrede Østfold-bønder møtte potensielle stortingsmenn.

Tollsatser for utenlandsk kjøtt vil bli senket betydelig hvis Frp kommer med i regjering. Det skaper bekymringer for bøndene:

DYRERE MED ENDREDE TOLLSATSER. Utenlandske oster er blant de varene som ble dyrere i norske butikker etter endringen av tollsatsene.

- En borgerlig regjering vil bety at tollvernet mot importvarer vil senkes, og det er farlig for landbruket, sa bonde Einar Høstbjør fra Sarpsborg, da bønder og politikere møttes i Fredrikstad i går.

Han ønsker ikke en Høyreregjering, men frykter enda mer en regjering der Fremskrittspartiet kommer med.

Les også:

Lauvås

VIL BEHOLDE TOLLVERN. Arbeiderpartiets 3. kandidat til stortinget fra Østfold, Stein Erik Lauvås, lover å verne om importvern og høyere tollsatser.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Redde for reduserte tollsatser

I forbindelse med statsbudsjett for 2013 økte regjeringen tollsatsene for kjøtt og ost. Dette skjedde samtidig som Sverige holdte sine avgifter uendret.

Kritikerne mente økte tollsatser på kjøtt og ost, samt høyere alkoholavgift, ville få kjøpmenn på svensk side av grensen til å gni seg i hendene.

Arbeiderpartiets 3. kandidat til stortinget fra Østfold, Stein Erik Lauvås fra Marker, lovet Østfold-bøndene å verne om importvern og høyere tollsatser.

- Vi har sagt, at vi kommer til å fortsette å ønske og ha et godt, fornuftig og sterkt importvern, sa Lauvås under møtet i Fredrikstad.

Men, det er høyrevinden som blåser, og det bekymrer bonde Einar Høstbjør foran høstens valg.

- Jeg er mest bekymret for en reversering av det tollgrepet som skjedde i høst. Det har Høyre sagt at de skal gjøre noe med, og de har til og med brukt uttrykket "før vi får av oss frakken", sier Høstbjør.

Les også:

Høyre har snudd

Fra 1. januar i år ble det innført prosenttoll i stedet for et fast kronebeløp i toll på en rekke landbruksvarer.

Det betyr at tollen øker med prisene.

Men, etter landsmøtet nylig er ikke Høyre lenger sikre på om de vil reversere dette, sier Østfolds 3. kandidat, Eirik Milde fra Halden.

- Blant annet sier vi nå, at vi ønsker et importvern. Grunnen til det er at vi mener at importvern er helt nødvendig for å opprettholde det norske landbruket, sier Milde.

Håvard Jensen

VEKK MED BARRIERER. - Vi kan ikke stenge andre ute, som vil levere varer til Norge det er mangel på, sier Frps Håvard Jensen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Fremskrittspartiet vil fjerne tollbarrierer

Frp gjennomførte også nylig et landsmøte, og derfra kom det ingen signaler om at tollsatsene skal opprettholdes. Snarere tvert imot.

Fremskrittspartiet lover å fjerne alt som heter tollbarrierrer.

Markedet må fungere bedre, sier Frps 3. kandidat, Håvard Jensen fra Hobøl.

- Det er mangel på pinnekjøtt. Det er mangel på biff. Det er mangel på høner.

Da kan ikke jeg fatte og begripe hvorfor i all verden vi skal stenge andre, som har lyst til å levere disse varene inn til Norge, ute, sier Jensen til NRK.