Hopp til innhold

– Det nytter ikke å stenge grensene

Bonde og Venstre-politiker Finn Erik Blakstad raser mot økte tollsatser og dyrere importkjøtt. Han mener dette gir norske bønder dårligere selvtillit.

Finn Erik Blakstad

Finn Erik Blakstad mener norske bønder må tenke nytt og jobbe for å eksportere norsk kjøtt, i stedet for å klage over utenlandsk kjøtt som importeres til Norge.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ostedisk i en velassortert dagligvarebutikk.

Utenlandske oster er blant de varene som nå blir dyrere i norske butikker.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

I dag ble det kjent at regjeringen vil øke tollsatsene på biff, lam og oster.

Hensikten er å beskytte norsk kjøttproduksjon mot billig importkjøtt. Helt feil, mener Østfold-bonde.

– Jeg tror vi må ha offensive politikere som gir et klart signal om hva vi ønsker. Et klart signal er ikke å stenge grensene fordi det er så mye bedre konkurranse i utlandet. Det er et negativt signal, sier Finn Erik Blakstad som driver Ekeby gård i Rygge.

LES OGSÅ:

Se på hva Norge fikk til med laksen

Blakstad mener at norske bønder må fokusere på kvaliteten på norsk kjøtt – ikke på at det er vanskelig å konkurrere med andre.

– Alle kjenner norske jordbær og norske tomater. Vi er bedre på smak. Det er store muligheter å produsere mat for Norge og for eksport.

– Det er ikke dagens Senterparti som gir oss mest selvtillit. Vi får bare beskjed om hvor grusomt det er og hvor mange som legger ned. Jeg tror at hvis man endrer norsk landbruk til å bli et landbruk som ser kjent for kvalitet, så får vi det til. Vi har klart det med laksen, sier Blakstad.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet mener derimot regjeringen ikke har noe annet valg en gjøre det dyrere importere disse varene for å sikre et levedyktig norsk landbruk.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum mener de sikrer et levedyktig norsk landbruk.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

LES OGSÅ:

Frykter flere reiser over grensa

Nordby Shopping Center, Svinesund

Nordby Shopping Center ved Svinesund kan få flere kunder, frykter Kjøttbransjens landsforening.

Foto: Rainer Prang / NRK
Grensehandel

Det siste året har nordmenn tatt 6,7 millioner dagsturer til Sverige, og handlet for totalt 11,7 milliarder kroner.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

I Kjøttbransjens landsforening mener man at effektene av de nye tollsatsene ikke er godt nok utredet. Det fryktes også for mindre kjøttsalg og økt grensehandel som følge av økt toll på importkjøtt.

– Vi er redd for at det norske prisnivået kan stige såpass mye at forbrukerne velger å finne andre løsninger. Det vil bety at de reiser til Sverige for å kjøpe lammekjøtt og storfekjøtt, eller velger andre produkter som fisk. I sum vil det være negativt for landbruket og næringene, mener direktør i Kjøttbransjens landsforening, Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Grensehandelen har fra før vært rekordstor i år. Det siste året har nordmenn tatt 6,7 millioner dagsturer til Sverige, og handlet for totalt 11,7 milliarder kroner, viser tall fra SSB. Det er en økning på 9 prosent fra året før. Samtidig økte antall dagsturer til Sverige med 4 prosent, til 6,7 millioner turer.

Av den totale dagligvarehandelen til nordmenn, skjer nå 5 prosent i Sverige.

LES OGSÅ:

– Kan begrense utvalget for kundene

I butikkjeden Rema 1000 frykter man at de nye tollsatsene går ut over forbrukerne. Kjeden har i sommer markedsført biffkjøtt fra Uruguay. Dette er et av produktene som vil få en høyere tollsats fra januar neste år, sammen med lammekjøtt og oster.

– Dette vil medføre til dels betydelige prisøkninger som igjen kan begrense utvalget for kunden, sier markedsdirektør i Rema 1000, Lars Kristian Lindberg.

Men, bøndene opplever at de må ha høyere priser for å kunne produsere og hilser økt toll velkommen, det sier leder for Østfold bondelag, Marta Mjølnerød.

– Vi har jobbet for at regjeringen må gå inn og bruke det handlingsrommet i henhold til WTO-avtalen de har med å bruke prosenttoll. Det er viktig at vi får muligheten til å produsere det som det er klima for her i landet vårt, sier Mjølnerød.