NRK Meny
Normal

- Grensehandlere kjøper mer ost

Ifølge en ny undersøkelse handler tre av ti østlendinger i Sverige hver måned. Nordmenn kjøper allerede mer ost i Sverige, før den varslede ostetollen trer i kraft.

Ostedisk i en velassortert dagligvarebutikk.

Ifølge markedssjef i matvarekjeden Eurocash, Henrik Almqvist, ser de allerede en økning i salget av ostene som vil bli rammet av ostetollen. Illustrasjon.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Stadig flere østlendinger tar turen til Sverige for å handle.

Sju av ti østlendinger tar minst en handletur til Sverige hvert år. Tre av ti handler der hver måned, og to av ti handler i Sverige en gang i måneden. Det viser en undersøkelse InFact Norge har gjort for dagligvarekjeden Eurocash, skriver bt.no.

1600 personer i Østfold, Oslo og Akershus er blitt spurt om sine handlevaner i Sverige. Undersøkelsen ble gjennomført i slutten av september.

– Vi ser allerede økt ostesalg

Markedssjef Henrik Almqvist i matvarekjeden Eurocash forteller til bt.no at de allerede nå ser en økning i salget av ostene som vil bli rammet av ostetollen.

– Vi ser økt salg allerede og kommer til å ruste opp og gjøre oss klare med denne typen ost til nyåret, sier markedssjefen, som kan vise til en vekst i butikkene på rundt 15 prosent det siste året.

I årets statsbudsjett er det foreslått at faste og halvfaste oster skal få tollsatser på 277 prosent, mens man i dag har måttet betale en toll på 27,15 kroner per kilo for ost.

Tidligere i oktober skrev NRK.no at de nye tollsatsene fikk kjøpmenn på den andre siden av grensa til å gni seg i hendene.

Ståle løvheim

Senterleder ved Nordby shopping center, Ståle Løvheim.

Foto: Tor René Stryger

– Når avgiftene øker mye, så vil det gjøre et positivt utslag for oss, sa senterleder ved Nordby shopping center, Ståle Løvheim da forslaget ble lagt frem.

Tre av ti vil handle mer

I en ny rapport som ble lagt frem tirsdag denne uken kom det frem at nordmenn harryhandlet for 11,5 milliarder kroner i fjor, og at veksten fortsetter i raskt tempo.

Totalt er annenhver nordmann på grensehandel hvert år.

Det er altså lite som tyder på at grensehandelveksten kommer til å stoppe opp.

Av dem som sier de handler i Sverige i dag, tror tre av ti at de kommer til å handle enda mer i fremtiden, ifølge undersøkelsen fra InFact.

I tillegg gjør etterspørselen at det blir bygget ut flere kjøpesentre over grensa. For eksempel skal det komme et gigantisk nytt kjøpesenter utenfor Strömstad.

Totalt skal det bygges ut 16.000 kvm fordelt på to plan. Matbutikken alene skal være på hele 4000 kvm.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

    Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.