I statsbudsjettet som legges fram om tre uker, vil regjeringen, på initiativ fra Senterpartiet, gå inn for å øke tollsatsene for å beskytte norsk matproduksjon. Resultatet kan bli dårligere utvalg og høyere priser i dagligvarebutikkene.
– Ikke noe annet valg
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet mener regjeringen ikke har noe annet valg en gjøre det dyrere importere disse varene for å sikre et levedyktig norsk landbruk.
I NHO er næringspolitisk direktør Petter Brubakk på sin side bekymret over signalene de økte tollsatsene vil ha i et allerede kriserammet Europa.
Heller ikke leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, er imponert over regjeringens økning av tollen. Hun mener forslaget kan føre til en ytterligere økning i grensehandelen.
Godsaker blir dyrere
Alle kundene NRK møtte mandag kveld på en runde til de store dagligvarebutikkene på Majorstua i Oslo, var negative til det nye prishoppet på importerte matvarer.
De liker ikke at godsaker fra ostedisken som cheddar nå kan bli dyrere.
Kundene må også være forberedt på at dyrere biff og lam fra utlandet når Senterpartiet nå har fått gjennomslag for å øke tollsatsene i statsbudsjettet for 2013.
– Ren proteksjonisme
Peter Gordon er ute på kveldshandel, og han kaller de nye tiltakene for ren proteksjonisme.
– Skal de fremme norsk landbruk og norske produkter, da må produktene være av den kvalitet som forbrukerne ønsker, sier han.
– Dette var triste nyheter. det er positivt med norsk landbruk, men vi bør også kunne få velge det som synes er best, sier Siv Burdal.
Jarle Mytting er også i butikken, og han kaller det nye prishoppet for bakstreversk. Han sier rett ut at han håper på en ny regjering.
– Vi er villig til å betale for kvalitetsprodukter, kvalitet teller tross alt mer enn pris. Jeg tror at dersom norske bønder produserer kvalitetsvarer, så får de solgt dem, sier han.
– Skatter alfa og omega
Bjørn Brøymer er oppgitt over prisøkningen.
– For denne regjeringen er skatter og avgifter alfa og omega. Disse sosialistene som sier nei til moms på matvarer, og så har vi likevel verdens høyeste matvarer, sier han hoderistende.
Den siste vi møtte på runden vår, Andreas Torgersen, sier det slik:
– Det er allerede veldig dyrt med importert mat. Norske bønder bør lage spennende produkter i stedet for å presse prisene opp på utenlandske produkter.