NRK Meny
Normal

Ordføreren vil ha persontrafikk på linja

Jernbaneverket utelukker ikke at det på ny kan bli persontrafikk på strekningen Sarpsborg–Rakkestad.

Ellen Solbrække

Ordfører i Rakkestad Ellen Solbrække ønsker ny passasjertrafikk på linjen Rakkestad–Sarpsborg.

Foto: Odd Skjærdal / NRK

For tiden benyttes strekningen på østre linje som testlinje for det nye signalanlegget ERTMS, som på sikt er tenkt tatt i bruk over hele landet.

Linjen har ikke vært åpen for ordinær trafikk siden 2003. Nå håper ordfører Ellen Solbrække i Rakkestad at det igjen skal fraktes passasjerer med tog mellom Rakkestad og Sarpsborg.

– Raksingene er opptatt av at det skal begynne å gå tog igjen. Vi har kjent på dette lenge, og jeg håper fortsettelsen på arbeidet med signalanlegget blir at vi igjen kan få trafikk på denne strekningen. Med det nye sykehuset på Kalnes blir dette særlig aktuelt, sier hun.

– Større behov enn tidligere

Det er Østfold fylkeskommune som først må gjøre en vurdering av om man igjen skal frakte passasjerer på linja. Deretter må saken vurderes av Samferdselsdepartementet.

Terje Andersen

Strekningsansvarlig i NSB Terje Andersen mener det er riktig å vurdere en gjenåpning av strekningen på østre linje.

Foto: Odd Skjærdal / NRK

Da strekningen sist var åpen var passasjerantallet for lite, og det ble besluttet å legge ned tilbudet.

Strekningsansvarlig Terje Andersen i NSB er åpen for en revurdering av om sporene for togferdsel skal åpnes.

– Med ferdigstillingen av det nye sykehuset på Kalnes og flyplassen på Rygge ser vi at det er et større behov for togtrafikk på strekningen enn det har vært tidligere, sier han.

I statbudsjettet for 2014 ble det foreslått å bevilge nesten en halv milliard kroner til modernisering av Østfoldbanens østre linje.

– Skal være mulig

Prosjektdirektør Jarle Rasmussen i Jernbaneverket sier at persontransport så langt ikke har blitt vurdert.

– Når vi får på plass de nødvendige godkjenninger skal det være mulig å få på passasjerer på togene. Men i testperioden har vi foreløpig ikke sett nøye på dette, sier han.

Jernbaneverket utelukker ikke at det på ny kan bli persontrafikk på strekningen Sarpsborg–Rakkestad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha dobbeltdekkere

    Statens togmateriell-selskap ber om anbud på dobbeltdekkere. Det er Jernbanedirektoratet som har pålagt selskapet å innhente tilbudet, fordi de mener toetasjes tog skal øke kapasiteten på pendlerstrekningene på Østfoldbanen. Det melder Dagens næringsliv. Fristen for å levere tilbud blir trolig rundt årsskiftet.

  • Ny klubb for Jøndal

    Håndballspilleren Magnus Jøndal fra Hobøl skal spille for den tyske storklubben Flensburg-Handewitt neste sesong. Det melder dansk TV2. Jøndal spiller nå for den danske klubben GOG, men reiser over grensa til Tyskland neste sesong.

    Magnus Jøndal, ØIF Arendal
    Foto: Sander Heggheim/NRK