«Makrellmannen» Einar har sverget til de gule boksene i 55 år

Einar Hovland (73) fra Råde spiser til og med makrell i tomat til middag hvis kona ikke er hjemme. Men på søndagene gjør han en vri.

Einar Hovland (73) fra Råde spiser til og med makrell i tomat til middag hvis kona ikke er hjemme. Men på søndagene gjør han en vri.

Einar Hovland spiser gjerne makrell i tomat til hvert måltid. Hjemme i Råde blir han bare kalt «makrellmannen».

– Jeg pleier å ha et par hundre bokser på lager. Hver gang det er tilbud kjøper jeg 100-200 bokser, sier Einar Hovland.

Lidenskapen for pålegget har gitt ham tilnavnet «makrellmannen» i hjembygda Råde i Østfold. I kjellerboden har han flere stabler med de gule boksene.

– Går jeg tom for det, da blir det trøblete for meg, sier han.

«Makrellmannen» Einar Hovland fra Råde

Det må enhver tid være en mengde makrellbokser i kjelleren til Einar Hovland. Han følger med på når det er tilbud.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Når han gjør sine storinnkjøp, nekter kona å være med på handleturen.

– Hun så meg en gang på butikken da det var tilbud og jeg rensket hyllene. Da gikk hun en helt annen vei, sier Hovland og ler.

Sunt uansett

I 2016 var påleggsfisken under Sintef-forskerens luper. Makrell fiskes i så store mengder at den må fryses ned før den når fabrikken.

Forskerne lurte derfor på om noe av sunnheten forsvinner på veien. De klarte imidlertid ikke å noen betydelig forskjeller på fisken i fersk tilstand kontra den som var frossen eller tint.

Men Hovland er ikke så opptatt av sunnheten.

– Jeg hadde spist det selv om det ikke var sunt. For det er så godt, sier han.

Varmer opp boksen til middag

Han husker godt når han fikk smaken på hermetikken. Det var noen få uker etter at han begynte i jobben som lastebilsjåfør i 1964 – altså for 55 år siden.

Fortsatt gleder han seg til sine tre brødskiver med makrell i tomat når det er lunsj. Noen dager blir det til og med hermetisert fisk til middag.

– Hvis kona er på jobb, så steker jeg noen poteter, legger makrellboksen i varmt vann og så hiver jeg det over potetene. Det er nydelig middag, sier han.

Gammel makrellboks

I farens verksted er det fullt av tomme årgangsbokser som Einar Hovland bruker til å ha skruer og spikere i. På en av boksene står prislappen fortsatt på: Seks kroner og nitti øre.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Hovland forsvinner inn i et annet rom og sier at det er én ting til han må vise fram. Til slutt kommer han ut med en makrellboks med en brun kant. Det er makrell i tomat med pepper.

– Denne er til søndagsbruk, sier han.

– Hvorfor det?

– Det er litt annen smak, litt mer pepper. Jeg må bytte på litt, så det ikke blir helt ensformig, sier han.

Hvis du også ønsker å ha makrell i tomat til middag, men ikke vil varme opp hermetikken, kan du benytte deg av denne oppskriften: