– Vi kan ikke leve med at så mange opplever å bli nedsølt fordi boksen kan være vanskelig å åpne, forteller kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge, Dag Olav Stokken.
Vi har alle gjort det. Når Stabburets makrell skal åpnes på kjøkkenbenken, går alt galt. Spruten står i alle retninger, og klær og hender blir bombardert med tomatsaus og makrellbiter.
Den nystrøkne skjorta du har på deg havner i skittentøykurven, og du lukter plutselig som et nordnorsk fiskemottak.
Leverandøren får hvert år en strøm av klager fra tilgrisede nordmenn, som har sett seg lei av «makrelluhellene» på kjøkkenet. Nå lover de å ta kundenes frustrasjon på alvor.
– Det er bare å følge med. Vi jobber med saken, sier en noe hemmelighetsfull Stokken.
Populært pålegg
Ved siden av ost, er makrell i tomat det mest populære pålegget blant nordmenn. Hvert år spiser vi utrolige 100 millioner brødskiver med Stabbur-makrell. Ifølge Stokken er det selve produksjonsmetoden som er årsaken til at leverandøren til nå har tviholdt på den lille metallboksen.
– Innholdet kokes etter at det er forseglet i boksen. Det må være helt tett og sterilt for å ivareta både matsikkerhet og god smak, sier han.
– Blir forbanna
En liten stikkprøve blant folk på gata, bekrefter at det er mye frustrasjon blant makrellelskerne.
– Det er jo en håpløs boks. Den spruter når jeg åpner den, selv om jeg er aldri så forsiktig, sier Marit Eskeland.
– Hvordan reagerer du da?
– Jeg blir forbanna! Og så går det lengre tid til neste gang jeg spiser makrell i tomat. Nå tror jeg det er fire uker siden sist jeg spiste det.
Daniel Kadrpour spiser makrell tre ganger i uka. Kommer det en ny boks blir det makrell på brødskiva enda oftere.
– Da skulle jeg spist det fire ganger i uka! Jeg liker det best med sylteagurk.
13 år gamle Emine Ellefsen spiser makrell hver eneste dag.
– Ja, jeg liker fisk. Det er godt, men det griser veldig mye.
Makrell på Stortinget
Den vanskelige makrellboksen diskuteres også på øverste politiske nivå. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, er en selverklært makrellelsker.
– Makrellboksen ble diskutert under en offisiell middag. Da lærte sidemannen min meg hvordan man skal åpne boksen uten å søle, forteller Christoffersen.
– Du holder godt i boksen. Dra ringen til deg litt på skrå, slik at boksen åpnes på siden. Plutselig løsner det, og da blir det ikke søl.
Ifølge Christoffersen er makrell i tomat et populært pålegg blant de folkevalgte.
– Det er mange som bor på hybel, og som fortrekker å spise på stortingsrestauranten. Der går det mye i brødskiver med makrell i tomat.