Fagforbundets ordførerkandidat i Halden gir ikke garantier mot oppsigelser

Fagforbundets leder i Halden kommune gir ingen garantier mot oppsigelse av kommunalt ansatte, dersom hun blir ordfører.

Kirsti Rørmyr

NUMMER 1. Kirsti Rørmyr har takket ja til å bli ordførerkandidat, men om hun får jobben vil hun ikke love å legge vekk spørsmålet om oppsigelser av kommunalt ansatte.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Tidligere denne uka ble det kjent at Fagforbundets leder i Halden kommune, Kirsti Rørmyr, har sagt seg villig til å stå på toppen av Halden Arbeiderpartis liste ved kommunevalget i 2015.

Rørmyr, som er en svært populær tillitsvalgt blant de ansatte i kommunen, leder den største av fagforeningene i Halden og Aremark, som har 2.223 medlemmer, hvorav 1.168 er yrkesaktive i Halden kommune.

Hun har gang på gang frontet de ansattes rettigheter, blant annet med trusler om rettssaker mot arbeidsgiver den senere tid, mens varslede kutt og nedbemanningsplaner har hengt over medlemmene hennes.

Nå kan hun selv måtte sitte med ostehøvelen.

Les også:

En kommune som må slanke seg

Halden er den norske kommunen som ved årsskiftet hadde størst oppsamlet gjeld.

Daglig bruker kommunen mer penger enn det man får inn, og det er varslet kutt i tilbudet til innbyggerne og at rundt 80–100 årsverk skal fjernes.

Dette ifølge den politiske posisjonen for å havne på samme nivå som sammenlignbare norske kommuner har når det gjelder størrelse og bemanning med tilhørende lønnsutgifter.

Fast ansatte har ikke vært skjermet i prosessene som pågår, noe som har opprørt Rørmyr.

Hun mener det er vikarbruk og midlertidig ansatte, som må kuttes først.

Les også:

– Kan ikke gi garanti

Fagforbundets Kirsti Rørmyr i 1.mai-tog

FRONTFIGUR. Fagforbundets leder har i årevis frontet saker de ansatte har vært opptatt av. Nå kan hun selv bli skyteskive for krav fra de ansatte.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

De som jublet, da det ble kjent tidligere i uka at Kirsti Rørmyr var Halden Arbeiderpartis ordførerkandidat til kommende valg, og kanskje regnet med at hun ville forsvare ansatte i kommunen mot oppsigelser for enhver pris, må tenke på nytt.

Hvis Rørmyr blir ordfører vil hun ikke gi noen garantier mot oppsigelser i den økonomisk skakkjørte kommunen.

– Vi har alle sett politikere som lover en ting i valgkampen, men som når valgkampen er over, har glemt løftene sine. Så nei, jeg vil ikke gi noen garantier. Det jeg derimot kan si, er at både Fagforbundet og Halden Arbeiderparti har vært helt enig om, at oppsigelser av fast ansatte er noe vi vil motsette oss på det sterkeste.

Det er vel ingen som tror at med det forslaget til liste som nå presenteres, så vil disse politiske meningene endre seg, sier Rørmyr til NRK.

Les også:

– Må skape positiv vekst

Hva er "medisinen" for å gjenreise Halden kommunes økonomi, slik du ser det, hvis man skal la oppsigelser av fast ansatte ligge?

– I første omgang handler medisinen om å gjøre de riktige prioriteringene, det handler om å se de ansatte som en ressurs – og det handler om å skape en positiv vekst i Halden. Så vil det være altfor tidlig for meg å gå inn og være konkret i forhold til alle sakene som kommer på bordet neste periode, sier hun.

Kirsti Rørmyr mener det er viktig at partidemokratiet først får si sitt, og at man må få vedtatt sitt program.

– Så må den nye kommunestyregruppen samles for å legge sine planer og strategier. Det er også viktig for meg å si at i dag har Halden Arbeiderparti en kommunestyregruppe, og en gruppeleder. Jeg er ikke en del av denne gruppa, og det vil således ikke være riktig av meg som påtroppende kandidat å kommentere de løpende sakene i kommunestyret, sier Rørmyr til NRK.

– Ikke fremmed for å samarbeide med Høyre

Rørmyr regner med at Høyre og Arbeiderpartiet blir de to største partiene også etter kommende valg, og at de to bør kunne finne sammen.

– Det jeg sier er at velgerne forventer at vi som er politikere setter oss sammen, snakker sammen som voksne ansvarlige mennesker, og at vi i fellesskap finner løsninger for byen vår, sier hun.

På forespørsel om hun tror det ideologisk sett er mulig å samarbeide med et Høyre i Halden, som går inn for å kutte antallet ansatte og vil at rådmannen tar ansvaret for prosessene, svarer Kirsti Rørmyr

– For vår del skal nå partiorganisasjonen i Arbeiderpartiet mene noe om prioriteringene fremover, vi skal gjennomføre en valgkamp, og vi skal ha klart et valgresultat. Men jeg står fast på at min målsetting er at politikerne i Halden må ta ansvar, snakke sammen, og jobbe til det beste for byen vår, sier hun.