NRK Meny
Normal

– Kommunen har en dårlig sak

Halden kommune må ha særskilte grunner om de sier opp folk i fast stilling samtidig som de beholder midlertidig ansatte, mener arbeidsrettsekspert.

Halden kommune rådhuset
Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommune skal kutte mellom åtti og hundre årsverk innen skole, barnehage og helse. Rådmannen har varslet at fast ansatte vil bli sagt opp, men ekspert på arbeidsrett, Arild R. Ødegård, sier oppsigelser av fast ansatte kan bryte med arbeidsmiljøloven dersom kommunen kunne nådd de økonomiske

- I utgangspunktet vil det ikke regnes som saklig å si opp fast ansatte om man har midlertidig ansatt som presumtivt har vært kortere tid i jobben.

Arild R. Ødegård

målene uten at det gikk ut over folk i fast stilling.

– I utgangspunktet vil det ikke regnes som saklig å si opp fast ansatte om man har midlertidig ansatt som presumptivt har vært kortere tid i jobben.

Ødegård er partner i advokatfirmaet Storeng Beck og Due Lund, og har blant annet bakgrunn fra arbeidsrettsavdelingen ved NHO.

Har varslet rettssaker

Fagforbundet i Halden, ved leder Kirsti Rørmyr har varslet at forbundet vil ta oppsigelser til retten, all den tid årsverkene som utføres av midlertidig ansatte innen de gjeldende sektorer er flere enn antallet årsverk som skal kuttes.

Trenger de midlertidige

Rådmann Gudrun Haabeth Grindaker sier midlertidig ansatte trengs, blant annet for å sikre fleksibilitet og at turnuser skal gå opp, men det holder ikke ifølge Ødegård.

– Hvis midlertidig ansatte skal fortrenge fast ansatte må grunnen være at de midlertidige har kompetanse som er alene om.

Haabeth Grindaker sier de vil være avhengige av vikarer for å dekke opp for sykdom og at det i visse tilfeller er behov for særskilt kompetanse. Det er nedsatt en arbeidsgruppe som i disse dager jobber med å finne ut hvor kuttene skal tas. Hun sier at ennå er ingenting bestemt, men tror ikke kommunen vil klare å gjennomføre kuttene uten at de rammer fast ansatte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.