Hopp til innhold

– Åpner nye muligheter for Norge

For første gang i historien brukes grunnstoffet thorium som brensel i en testreaktor. Det er Atomreaktoren i Halden som tar det i bruk.

Til nå har uran vært brukt som brensel. Foreløpige resultater viser at det trolig er flere fordeler ved å erstatte dette med thorium. Og det er et energirikt grunnstoff det er snakk om.

– En brenselspellet med thorium som får plass på pekefingeren min tilsvarer energimengden fra ett tonn kull, sier forskningsdirektør Margaret McGrath ved Haldenreaktoren.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

For første gang i historien brukes nå grunnstoffet, thorium, som brensel i en testreaktor. Det er Atomreaktoren i Halden som tar det i bruk. Til nå har uran vært brukt som brensel. Created by InfoDispatcher

Reporter: Ingunn Sjøgreen. Foto: Odd Skjerdal.

– Unikt forsøk

Forsøket skjer i regi av selskapet Thor Energy og Institutt for Energiteknikk (IFE), og er en verdensbegivenhet. Aldri tidligere har dette stoffet blitt brukt som brensel i en testreaktor. Forskningsreaktoren i Halden er også unik ved at man kan lese av testdata mens brenselet er aktivt inne i reaktorene.

– I andre forskningsreaktorer blir brenselet bestrålt inne i reaktoren for en tidsperiode. Deretter tas brenselet ut, og man studerer hva som har skjedd med det, sier kommunikasjonsdirektør i Thore Energys moderselskap Scatec, Sven Røst.

Margaret McGrath, forskningsdirektør ved Haldenreaktoren

Forskningsdirektør Margaret McGrath ved Haldenreaktoren.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Grunnstoffet thorium utvinnes av bergarter, og kun ni steder i verden finnes store forekomster. Ett av de største feltene ligger i Telemark.

– Det er også en mulighet for Norge til å komme inn i et nytt marked. Til å i fremtiden kunne selge thorium til andre land som har kjernekraft, sier Margaret Mcgrath.

– Kortere lagringstid

En viktig fordel med thorium fremfor uran er lagringstiden for det radioaktive avfallet. Mens uran må lagres på en trygg plass i flere tusen år før det uskadeliggjøres er tilsvarende periode mye kortere for thorium.

– Det er fremdeles radioaktivt avfall, men det må kun oppbevares på en sikker måte i omtrent 300 år, sier McGrath.

Ved Atomreaktoren i Østfold-byen forsker de på varme, strøm og sikkerhet ved bruk av atomkraft. Dette er et internasjonalt samarbeidsprosjekt med 19 medlemsland over hele verden. Torsdag hadde de besøk av en professor fra universitetet i Tokyo.

– Halden er det beste stedet for å diskutere fremtiden. Her er det så mange talentfulle personer, og denne reaktoren er veldig godt designet, sier professor Motoyasu Kinoshita.