Hopp til innhold

– Vi hadde aldri regna med at kraftverket kunne miste strømmen

Den japanske kjernekraftforskeren har tidligere jobbet ved Fukushima-kraftverket som nå slipper ut store mengder radioaktivt materiale. Torsdag var han i Trondheim.

Kjernekraftforsker Moto-yasu Kinoshita i Studentersamfundet i Trondhjem.

Kjernekraftforsker Moto-yasu Kinoshita gråt for ofrene etter tsunamien da han snakket om kjernekraftverkene i Japan under foredrafget i Studentersamfundet i Trondhjem.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Et minutts stillhet i Japan

Fredag sto hele Japan stille i ett minutt for å minnes ofrene for jordskjelvet og tsunamien.

Foto: Hirofumi Nagao / Ap
Reaktor nummer tre brenner etter eksplosjon

Fukushima-anleggets reaktor nummer tre brenner etter en eksplosjon.

Foto: Digital Globe/HO / Reuters

Tilfeldighetene ville at en av Japans mest sentrale kjernekrafteksperter skulle holde foredrag i Trondheim akkurat da hjemlandet hans trues av atomragnarokk.

Moto-yasu Kinoshita har forsket på kjernekraft i over 30 år. Kinoshita er seniorforsker ved sentralinstitutt for elektrisk kraftindustri. Tidligere har han jobbet ved Fukushima-kraftverket, hvor redningsmannskapene nå fortvilet forsøker å hindre spredning av radioaktive stoffer.

Det opprinnelige temaet for foredraget i Studentersamfundet om thoriumbasert kjernekraft ble umiddelbart endret til den pågående krisa etter tsunamien i Japan.

Følg katastrofen i Japan minutt for minutt

Se direktesendingen fra den japanske engelskspråklige kanalen NHK World

– Ikke forberedt på tsunami

Han sier at tsunamien og problemene med kraftverket kom svært overraskende.

– Vi hadde aldri forestilt oss at kraftverket kunne miste strømmen.

– Det er utenfor de scenarioene vi hadde satt opp, sier Moto-yasu Kinoshita.

Han gikk ikke veldig detaljert inn i den pågående krisesituasjonen ved Fukushima-kraftverket, men kommenterte eksplosjonene som har skjedd ved verket.

– Tre av eksplosjonene var hydrogengass som ble antent. Det tror jeg ikke hadde skjedd med mer moderne nedkjøling med flytende salt.

Fullsatt Storsal

Han ankom Trondheim i går etter en 20 timer lang flyreise. Han kom til en stappfull storsal i Studentersamfundet i Trondheim.

Over tusen av byens teknologistudenter og andre ville høre foredraget til en forsker som kjenner den japanske kjernekraftindustrien fra innsida. Dermed måtte foredraget flyttes fra den intime lokalet som opprinnelig var tiltenkt Kinoshita.

– Det som gjelder i månedene som kommer er å kjøle ned reaktorene fordi radioaktiviteten fortsetter å skape varme, sier han.

Moto-yasu Kinoshita leder for et tverrfaglig prosjekt for Japans atomenergikommisjon. Han sier ulykken er en lærepenge.

Video: Se tsunami-overlevende redde hverandre

Avhengig av kjernekraft

– I framtida må vi lage datasimuleringer og finne løsninger for å forbedre disse reaktorene.

Kinoshita mener at verken verden eller Japan klarer seg uten atomkraft. Og grunnstoffet thorium, som det finnes mye av i Norge, kan være et alternativ i framtida.

Nært forhold til Norge

Moto-yasu Kinoshita har et spesielt nært forhold til Norge. Han har tidligere studert og forsket i Norge, og han har en norsk gudsønn, Eirik Timo Bøe Villponen, som selv studerer på NTNU.

Kinoshitas familie har selv opplevd atomteknologiens ragnarokk på nært hold. Familien hans er fra Nagasaki, hvor amerikanerne 6. august 1945 slapp en plutoniumbombe.

Video De siste bildene fra Fukushima kjernekraftverk

Bilder fra helikopter som onsdag fløy over Fukushima kjernekraftverk.