NRK Meny
Normal

- Vil ha bomring med køprising

Natur og Ungdom ønsker bomring rundt Moss velkommen.

Trafikk

Moss er til tider kvalt av biltrafikk, og slik har det vært i mange år. Bomring, sykkelstier og utvidet kollektivtilbud er blant forslagene som er fremmet for å få bukt med situasjonen.

Foto: Rainer Prang / NRK

- En eventuell bomring må gjelde Moss sentrum, ikke bare bilistene som tar ferga, sier fylkesleder i Østfold Natur og Ungdom (ØNU), Andreas Haakonsen.

Natur og Ungdom viser til tall fra Statens Vegvesen for 2009. I følge disse statistikkene kjører det i gjennomsnitt 24 170 kjøretøy over Rådhusbroa hver dag.

Kun 3 800 av disse kjøretøyene kjører mellom Bastø - ferga og E6, og det betyr ifølge ØNU at åtte av ti biler over Rådhusbroa skal til og fra Jeløya.

- Disse tallene viser at det er privatbilismen til og fra Jeløya som er hovedproblemet når det kommer til trafikken i Moss, og det er her man må ta det største grepet, sier Andreas Haakonsen i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Les også:

Bastø Fosen, Moss-Horten

- En eventuell bomring må gjelde Moss sentrum, ikke bare bilistene som tar ferga, mener Natur og Ungdom.

Foto: Rainer Prang / NRK

Har ikke funnet løsning

Trafikken i Moss er et stort problem for byen, og politikere har gjennom mange år diskutert hva som kan gjøres for å redusere klimautslipp, støy og støv, uten at det er funnet noen løsning.

Det er politisk flertall for å innføre bompengering rundt Moss, viser en ringerunde NRK har gjort.

Også industri og handelsnæringen mener miljøhensynet må gå foran kostnadene ved en eventuell bomring.

Køprising

- Det må svi litt å kjøre bil, samtidig som det må være veldig attraktivt å gå, sykle eller ta bussen. Slik blir det med køprising, sier Haakonsen.

Natur og Ungdom mener køprising er et tiltak som går ut på å regulere trafikken.

Det går ut på at avgiften i bomringen er høy i rushtida når trafikken er stor, og mindre når det ikke er så mye trafikk.

- Det har vist seg at man må bruke pisk og gulrot for å redusere biltrafikken, sier Haakonsen og viser til Stockholm som har rushtidsavgift.

Etter en prøveperiode i 2006, ble det i Stockholm, etter en folkeavstemning, vedtatt at ordningen skulle bli permanent.

Biltrafikken i Stockholm ble redusert med 22 prosent, utslippene gikk ned med opptil 15 prosent, og fremkommeligheten for de bilene som var igjen på veiene ble opptil 50 prosent bedre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ville ikke stoppe for kontroll

    Politiet stanset i kveld en bil som forsøkte å unndra seg kontroll i Fredrikstad sentrum. To personer ble pågrepet etter funn av mindre mengde med narkotika i bilen. Det ble også tatt blodprøve av sjåføren etter mistanke om kjøring i påvirket tilstand.

  • Etterlyser vitner

    Politiet i Sarpsborg etterlyser personer som kan ha sett en liten rød bil og mørkkledde personer etter to innbruddsforsøk ved Hi-Fi-klubben på Sørlietorget, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det siste innbruddsforsøket skjedde natt til tirsdag.