NRK Meny
Normal

- Vi har alle de negative tallene

Verdensledende ekspertise skal hjelpe Østfold-kommuner med å minske sosiale helseforskjeller.

Inger-Christin Torp

Leder i Opplæring, kultur og helsekomiteen i fylkeskommunen, Inger Christin Torp, forteller om en trend hun sier er viktig å snu.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Helseundersøkelsen viste store forskjeller på hvordan folk i Østfold opplever egen helse.

Nå skal Verdens helseorganisasjon (WHO) og University College London (UCL) hjelpe til med å jevne ut de sosiale helseforskjellene i fylket.

Pilotprosjekt

Leder i Opplæring, kultur og helsekomiteen i fylkeskommunen, Inger Christin Torp, forteller om en negativ trend som er viktig å få snudd.

– Vi har et lavt utdanningsnivå og for mange som røyker. Vi ligger på toppen av pilleforbruket og har høyere arbeidsledighet enn andre. Vi har alle de negative tallene, sier hun til NRK.

Torp forteller at WHO og UCL er invitert til å være med på et pilotprosjekt i forhold til sosial ulikhet innenfor helse.

– Det er for at vi skal få mer kunnskap om temaet og på den måten få gjort noe med forskjellene, forklarer Torp.

Skal intervjue og gi råd

Målet med prosjektet er at forskjellene skal bli mindre og at flere skal få en bedre helse.

– De vil komme hit til fylket seks ganger og intervjue dem som jobber med dette på fylkesplan, samt gi råd og veiledning i arbeidet, forteller Torp.

Hun sier de ønsker å få med forskjellige kommuner på prosjektet, men at det er spesielt viktig å få med Fredrikstad og Sarpsborg.

– Der er det store forskjeller og der vil vi se det veldig tydelig, i tillegg har du noe av storbyproblematikken, sier hun til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Selger tomt ved flyplassen

    Investorene Terje Høili og Arvid Ryen avslutter flyplassengasjementet, og har lagt ut et tomteområde vis-à-vis terminalbygget i Rygge for salg. Det skriver Moss Avis. Rørskogen næringsområde er på 50 mål og har en prisantydning på 60 millioner kroner.

  • God kapasitet på innfartsparkering

    Statens vegvesen oppfordrer flere bilister som kommer sørfra inn mot Oslo til å bruke innfartsparkeringene ved E6, og ta buss videre derfra. Kapasiteten er fortsatt god både ved Tusenfryd og på Vinterbro, sier prosjektleder i Vegvesenet, Hilde Ulvik.