Hopp til innhold

Vil ha kommunal slankekur etter fødsel

Kvinners vekt under og etter graviditet er stadig gjenstand for bekymring. Nå etterlyses det hjelp fra myndighetene.

Kvinners vekt under og etter graviditet bekymrer helsepersonell og forskere. En større undersøkelse i regi av Norges Idrettshøgskole og Rikshospitalet viser at over 60 prosent av de gravide legger på seg mer enn anbefalt. Nå etterlyses et lavterskel treningstilbud til kvinner både før og etter fødsel.

I Rygge i Østfold har en gjeng kvinner selv tatt ansvar. En gang i uka treffes de til det de kaller Barselcamp.

En undersøkelse som Norges idrettshøgskole har utført sammen med Rikshospitalet viser da også at over 60 prosent av de gravide legger på seg mer enn anbefalt.

Men å holde seg aktivitet og dermed holde vekta er ikke like enkelt for alle. Nå er det flere som etterlyser et lavterskel treningstilbud til kvinner både før og etter fødsel.

– Det er veldig synd at vi ikke har tatt mer vare på kvinners helse i et så rikt land som Norge. Det er synd at det ikke er et tilbud som er kommunalt, sier Kari Bø, professor ved Norges idrettshøgskole.

Kari Bø

Kari Bø er professor ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Det er jo kommunene som nå skal ha ansvar for forebygging og rehabilitering etter at folk har vært på sykehus, legger hun til.

LES OGSÅ:

Tok ansvar selv

I Rygge i Østfold har en gjeng kvinner selv tatt ansvar. En gang i uka treffes de til det de kaller Barselcamp.

Bak initiativet står en nybakt mor som selv savnet et organisert tilbud om trening.

– Dette er trening for mødre i permisjon. Slik at de kan komme sammen med andre mødre med små barn og får lov til å trene, sier Maria Severinsen.

Tilbudet er gratis og det foregår på dagtid. Men slike lavterskeltilbud til kvinner etter fødsel er mangelvare.

– Vi har en tradisjon i Norge på å følge opp barn etter fødsel, men vi har ikke noen god tradisjon for å følge opp mor. Vi snakker her om riktig trening, riktig aktivitet og kosthold sammen. Da trenger man folk som kan hjelpe dem med å gjøre det, sier Kari Bø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barselcamp

Kvinner i Rygge tok ansvar selv og arrangerer 'Barselcamp' en gang i uka.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Helsestasjon ønsker et slikt tilbud

Barselcamp

Det er gratis og foregår på dagtid for mødrene i Rygge.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK
Anne Horntvedt

Anne Horntvedt ved helsestasjonen i Råde ønsker å kunne tilby mødre trening.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

I en studie har idrettshøgskolen sammen med Rikshospitalet fulgt over 400 kvinner gjennom hele svangerskapet og etter fødsel.

En ser da at over 60 prosent av kvinnene har en større vektøkning enn anbefalt. Og det er ekstra kilo som kan påvirke kvinnens helse negativt resten av livet.

På helsestasjonen i Råde jobber kommunejordmor Anne Horntvedt. Hun skulle gjerne sett at helsestasjonen hadde et treningstilbud.

– Jeg tror egentlig det hadde vært enklere for mange å komme. Man trenger ikke fancy treningsutstyr eller bruke mye penger på det. Det at de er i samme situasjon som mange tror jeg vil være styrkende, sier hun.

Blant mødrene i Rygge som har et tilbud å gå til, er stemningen god for at andre også bør få et tilbud.

– Det er en kjempegod idè. Jeg tror det er mange der ute som har lyst til å trene, men er usikre på hva de kan gjøre og hva de ikke kan gjøre, sier Jeanine Norstad-Roer.