Illustrasjon bompengerigg valg 19
Illustrasjon: Terje Johnsen, Monica Lid

Bomopprøret

I hele Norge har spørsmålet om bompenger vekket sterke følelser, og bomstriden holdt på å velte regjeringen. Saken som skulle prege valgkampen 2019, handler om nordmenns sinne, kampvilje og stille opprør.

Fra nord til sør treffer bomstriden enkeltpersoners hverdag på ulike måter. Her er deres historier.

Finnmark

Planen om bompenger i Alta ble lagt død i 2013 da regjeringa fjernet en nybygd bompengestasjon på E6, men omtales nå som byens svøpe fordi videre vekst har stanset opp i mangel på en nødvendig veiutbygging.

I Alta er familien Rasmussen på jakt etter ny bolig, men prisene er skyhøye. Det er mange som vil ha et sted å bo, og kjøperne strekker seg langt i budrundene. Alta slapp bompenger, men da ble det ikke noe av et nytt boligfelt med 1000 nye boliger. Nå blir politikerne kalt feige.

Utviklingen stanset da bomstasjonen ble fjernet

Oppland

Det er mulig å unngå bompenger hvis man vil – og har god tid. Og nettopp tid har Odd Øiumshaugen i Gudbrandsdalen. Han og mange andre gudbrandsdøler har sin egen måte å aksjonere på. 

- Tull med bomavgift når de har så mye penger på bok

Rogaland

Planene for ny E39 mellom Kristiansand og Stavanger kunne bli satt på vent av én enkelt lokalpolitikers stemme. Dette ble et vanskelig dilemma for KrF-politiker Gerd Målfrid Aarrestad Vassbø i Bjerkreim kommune. Skulle hun våge å stemme mot?

Hun kunne vippa avstemninga tilbompenge-nei

Telemark

I flere byer har det dukket opp bompartier før årets valg. De kjemper med nebb og klør for å kapre velgere som ønsker bompenger dit pepperen gror. En skulle kanskje tro at det holder med ett bomparti i en og samme by, men det gjør det ikke i Skien.  

Kampen om bompengemotstanderne

Buskerud

Roba har drømmejobben. Han er bussjåfør i Drammen og kunne se frem til en enda større satsing på buss- og kollektivtilbud i byen. Over 100 nye busssjåfører skulle ansettes. Alt var planlagt, men så sa plutselig politikerne nei til bomring og bypakke som skulle gjøre alt dette mulig.

Fare for kutt i busstilbudet

Oslo og Akershus

I Oslo er en gruppe besteforeldre klar i sin tale; Når det er de som har rotet, er det rett og rimelig at de selv rydder opp. Rotet de sikter til, er klimaendringene. De har tatt opp kampen om klimaet med røde bøttehatter og et uvanlig budskap på store plakater.

Besteforeldrene vil ha mer bompenger

Folkemøte

Drammen er arena når både motstandere og tilhengere av bompenger møtes til folkemøte den 2. september. Møtet kan du se på NRK1, på www.nrk.no og i appen NRKTV