Vil forby gassballonger på 17. mai

De skaper forsøpling og kjøpepress på nasjonaldagen, mener Miljøpartiet de Grønne i Oslo, og foreslår et forbud mot heliumballonger.

Ballonger

25. april vil bystyret bestemme om heliumballonger blir en del av bybilde i Oslo på 17. mai.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi mener det er bedre måter å feire nasjonaldagen på, derfor ønsker vi å få slutt på salg av gassballonger i Oslo, sier MDG-politiker, Shoaib Sultan som sitter i årets 17. mai-komité.

Shoaib Sultan (MDG)

Shoaib Sultan (MDG) kommer til å legge frem et forslag som forby heliumballonger på 17. mai. T

Foto: Bård Nafstad / NRK

Han viser til flere uønskede episoder med plastavfall, og mener det maritime sjølivet lider av forsøpling.

Negative til forslaget

– Vi kommer til å tape mellom 15 til 20 prosent i omsetning på et slikt forslag. 17. mai er starten på høysesongen for oss som selger ballonger, sier Lisbeth Mccarroll.

Hun er eier av Oslo-firmaet Balloon Company som leverer ballonger til hele landet. I fjor solgte de 13 000 ballonger til blant annet foreninger og skoler.

Mccarroll forstår at ikke alle og enhver skal kunne få selge, men synes det fortsatt burde gå an å få kjøpt en heliumballong om man ønsker det.

Lisbeth Mccarroll

Lisbeth Mccarroll anbefaler folk som er redde for at barna mister ballongene, om å kjøpe lateksballonger som ikke forurenser naturen, fordi de oppløses naturlig.

Foto: Privat

– Jeg kan forstå miljøperspektivet, men dette er å overdrive. Det er et uhell når ballonger blir sluppet til værs, og ikke noe folk gjør med vilje, sier Mccarroll.

Forbudt flere steder i landet

Om forslaget blir vedtatt, stiller Oslo seg som en i rekken av mange byer med et forbud mot gassballonger på 17. mai.

I 2017 hadde blant annet Skien, Porsgrunn, Drammen, Bodø, Kristiansand, Halden og Arendal forbud mot heliumballonger på nasjonaldagen.

I Akershus oppfordret de i fjor gateselgere, lag, foreninger og utsalgssteder til ikke å selge heliumballonger i Sørum 17. mai.

– Jeg håper og tror at mange vil stille seg bak forslaget vårt, avslutter Sultan.

Forslaget til MDG vil først bli tatt opp i 17. mai- komiteen den 19. april, for deretter å bli behandlet i bystyret den 25. april.